0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Mámorító fűnyírás

Nyomasztják a sokasodó feladatok? Egy bonyolult munka, vagy egy nehéz vizsga előtt áll, emiatt rosszul aludt? Használja ki az aromás növények gyógyító erejét!

Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó.

Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer segít a probléma megoldásában: néhány növény finom aromájának a belélegzése.

Mindössze annyit kell tenni,  hogy az aromás növényeket ott helyezzük el a lakásban, vagy a kertben, teraszon, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk.  Közben azért ne feledjük el, hogy bizonyos illatok nekünk örömet okoznak, másoknak viszont kellemetlen lehet.  Az emberre gyakorolt ​​szaghatás mechanizmusa még mindig nem ismert pontosan.

A szakértők úgy vélik, hogy az orr receptorai valószínűleg kommunikálnak az érzelmeket és emlékeket tároló agyi struktúrákkal (amygdala és hippocampus).

Amikor belélegezzük az illóolaj részecskéit, ezek az agyi területek stimulálódnak, és ez befolyásolja hangulatunkat, fizikai és mentális egészségünket.

 

Ausztrál tudósok jöttek rá arra, hogy a frissen vágott fű által kibocsátott illatvegyületek az emberekből örömérzetet váltanak ki. Ez az illat nagymértékben megakadályozza a magas életkorból adódható mentális állapot romlását. Ugye, most már szívesebben nyúl a fűnyíróhoz?

 

A kamilla illata ellazítja és pihenteti. Az aromája és a virágjából készült tea is relaxáló hatású. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ez placebo hatás, de mi számít, ha működik?

 

A tűlevelűek illata enyhíti a stresszt. Japánban  szokás pihenőt tartani az erdei séták alatt, ez a shinrin-yoku, avagy az erdőben fürdés, csökkentve a kortizol okozta -az úgynevezett stresszhormon-,magas vérnyomás és  pulzusszám szintjét. Amint azt a kutatások kimutatták, a tűlevelű erdőkben való séta hatásai jótékonyak  voltak, míg a városi séták hasonló pozitív eredményt nem tudtak felmutatni.

 

A jázmin esetünkben nem a kertekben virágzó jázminról /Philadelphus/ hanem a cserepes növényként kapható egzotikus jázminról /Jasminum/ van szó. Virágjának illata nagyszerű hangulatjavító.

 

A levendula enyhíti a szorongás és depresszió kellemetlen tüneteit a fejfájást, migrént, az álmatlanságot. Az altatók vagy a „bárányok számolása” helyett, helyezzen az ágya mellé levendulát. A levendula cserjéből nyert olaj az egyik leggyakrabban használt kozmetikum és illatszer.

 

Bár a rózsaolaj nem szerepel az antidepresszánsok listáján, de a virágzó rózsák mellett sétálva nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne szagoljuk meg őket. A rózsa illatát belélegzők enyhe eufóriát éreznek. Nem véletlen hogy megannyi költeményben és zeneműben jelenítik meg a rózsát és az illatát.

 

A mentol egy szerves vegyület, a terpénalkoholok közé tartozik. A természetben egyes mentafajok, mint például a borsmenta / mentha piperita/ olajában 50-60%-ban található. Ennek jelentős frissítő és hűsítő hatása van, ezért használják samponokban, zselékben, cukorkákban vagy rágógumikban.

 

A rozmaring reggelre tökéletes, illata serkenti az elmét, csökkenti a fizikai és szellemi kimerültséget, enyhíti a fejfájást. Az egyik kísérletben kimutatták, hogy a rozmaring illata megkönnyítette a résztvevők számára a bonyolult feladatok emlékezetből történő végrehajtását. A tudósok nagy reményt fűznek ahhoz, hogy a memóriazavarok kezelésére is alkalmas lehet a rozmaring valamely alkotóeleme.

 

Fáradtnak érzi magát? Kávéfogyasztás helyett szagolgasson citromot, narancsot vagy  grapefuitot! Kimutatták, hogy a sok C-vitamint tartalmazó gyümölcsöknek az illata is hatásos, növeli az energia és a koncentráció szintjét. Nagyon hasznosnak bizonyul, nagy koncentrációt igénylő munka előtt. A citrom aromája nemcsak energiát ad, hanem javítja a hangulatot is.

Forrás: ladydom.pl