0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Titkok a krumplisfazékban

Impala, Desire, Red Scarlet, Hópehely, Démon, ezek lehetnének egy ügetőverseny résztvevői, amelyekre akár fogadhatnánk is, valójában ez a néhány név egy csokorra való a rengeteg krumplifajta közül.

A háziasszonyok állandó dilemmája: melyik ételhez, milyen krumplit válasszunk? Hogyan ismerjük fel a piacon a különböző fajtákat? Melyik a sütni, vagy főzni való, mit válasszunk a salátához, esetleg a tavaszi zöldségleveshez?

A krumplit az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb alapanyagként ismerjük, amely mindig és bárhol elérhető. A fenti kérdésekre mégsem egyszerű a válasz. 

Már ebből is kiderült, hogy

nem mindegy, hogy milyen ételhez milyen krumplit használunk.

A főzésnél ugyanis az egyik meghatározó szempont, hogy mekkora a keményítőtartalmuk, eszerint a krumplifajták három csoportba sorolhatók. Nehezíti a helyzetet, hogy mindegyik csoportban találhatók sárga, vörös vagy rózsaszín héjú fajták.  Így sajnos a szín alapján nem tudunk egyértelműen a célunknak megfelelően választani,

a krumpli fajtáját kell ismernünk ahhoz, hogy dönteni tudjuk.

A burgonya gumók keményítő tartalma fajtajellemző. Ez azt jelenti, hogy a termesztéstechnológia és az időjárási viszonyok ugyan enyhén befolyásolhatják, de egyes fajtáknak mindig közel azonos lesz a keményítőtartalmuk. A burgonyafajta neve az, ami szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú gumókat használhatunk.

A salátának való krumplifajták  a szilárd állományúak csoportjába tartoznak, textúrájuk finomszemcsés és hő hatására nem esnek szét, feszesek maradnak, emiatt a főzést követően is szépen szeletelhetők. Ezekből készíthetők a legjobb krumplisaláták, hidegtálak, és a tökéletes rakott krumpli is. Ilyen például az igen kedvelt Somogyi sárga kifli, Cherie vagy az Agata.

A főzni való burgonyák szintén nem szétfövők, vagy csak kissé szétfövő fajták. viszont omlósabbak, textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes. Vegyes felhasználásra is ajánlják, így raguk, főzelékek, levesek készítésére, tócsnihoz, pürékhez, de hasábburgonyához is igen alkalmasak lehetnek. Olyan ismertebb fajták tartoznak ebbe a kategóriába, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet.

A sütéshez való burgonyák típusba a lisztes burgonyák tartoznak, textúrájuk a közepesnél szemcsézettebb, laza szerkezetű, száraz, porhanyós.  Ezekből készíthetők a legpuhább pürék, tészták, ezenkívül süthetjük olajban hasábburgonyának vagy chipsnek, valamint sütőben, héjában sült krumplinak. A legkedveltebb lisztes fajták például az Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold vagy a White Lady.

Tavasszal, nyár elején kedvencünk az újkrumpli, amelynek jellegzetessége, hogy alacsony keményítőtartalma miatt számos hagyományos krumpliételt nem tudunk előállítani belőle, például nem használható gombóchoz vagy, tócsnihoz, viszont annál finomabb köretnek, vagy tavaszi zöldséglevesbe.

A szupermarketekben az előrecsomagolt krumplin megtalálhatók a betűjelzések, illetve az útmutató, hogy milyen típusú ételekhez ajánlják,

az A jelű a salátakrumpli, a B a főznivaló, míg a C sütésre használható leginkább.  

De ha a piacon vásárolunk, akkor a saját tudásunkra kell hagyatkoznunk. Viszont ha közvetlenül a termelőtől vesszük az alapanyagot, akkor részletes útmutatást is kaphatunk, akár a termesztés körülményeiről is.

Valójában valamennyi fajtából készíthető minden burgonya étel, de ha ismerjük a fent említett tulajdonságait, biztosak lehetünk abban, hogy az ételünk tökéletes lesz, és sokkal kevesebb a hibázás lehetősége.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu