Back to top

Az időtlen burgonya

Az idén Norvégiában rendezik meg a burgonyaágazat nagy európai konferenciáját, az Europatat Kongresszust június 12–14. között. Február elsején megnyílt a regisztrációs felület, el lehet kezdeni a jelentkezést.

„Az időtlen burgonya – a dinamikus és innovatív élelmiszer-alapanyag” – ez lesz a mottója az idei kongresszusnak, amelyet a norvég zöldség-gyümölcs nagykereskedők szövetsége, valamint az európai burgonyakereskedelmi szövetség, az Europatat szervez Oslóban. A szakértők egyrészt a burgonyaágazatban rejlő jelenlegi és jövőbeli innovációs lehetőséget járják körül, másrészt – a hely szellemének megfelelően – a Norvégia és az EU közötti sajátos kereskedelmi kapcsolatok lesznek a középpontban.

Június 12-én a korai burgonyáról, az étkezési burgonyáról, a vetőburgonyáról, a csomagolásról, valamint technológiai és szabályozási részletkérdésekről szólnak majd a konferencia egyes szakaszai, emellett

lényeges téma lesz a RUCIP (Rules & Practices of the Inter-European Trade in Potatoes), vagyis az európai burgonyakereskedelem szabályait és helyes gyakorlatát rögzítő kódex is.

Június 13-án az Europatat közgyűlésével kezdődik a nap, majd délután a teljes európai burgonyaágazatot, annak prioritásait és kihívásait átbeszélik a résztvevők.

„Norvégia első ízben ad otthont a kongresszusnak, nagyon örülünk neki, hogy itt fogadhatjuk az ágazat európai szereplőit. Érdekes, inspiráló beszélgetésekre számítunk” – nyilatkozta Gry Sørensen, a norvég zöldség-gyümölcs nagykereskedők szövetségének elnöke.

Akit érdekel az esemény, itt olvashat a részletekről és regisztrálhat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogy ne legyen tripszes a paprika

A hazai paprikatermesztésben már több mint 20 éve bevált gyakorlat a biológiai növényvédelem. A kertészetek többségében betelepített Amblyseius swirskii ragadozó atkák, Orius ragadozó poloskák és Aphidius fürkészek mellett lehet-e más módszerrel javítani a biológiai növényvédelem hatékonyságát? A válasz igen.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Ha ragadozó is él a vízben, hátának magassága nőni kezd, így próbálja „túlnőni” a rablóhal száját – hangzott el a Halak Napjának központi rendezvényén, ahová az ország megannyi szegletéből érkeztek az aktualitásokra és érdekességekre kíváncsi halbarátok.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.