0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar agrároktatás iránt is érdeklődik Kazahsztán

Az állattenyésztés, a növénytermesztés és a tudomány, valamint az oktatás területén is elképzelhető a kapcsolatok fejlesztése és bővítése Magyarország és Kazahsztán között. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Isaeva Gulmira Sultanbayevnával, Kazahsztán agrárminiszter-helyettesével folytatott megbeszélést Budapesten.

A tárgyaláson a kazah fél kifejtette: szarvasmarha tenyészállatok mellett tejelő marha, bárány, baromfi, sertés és vetőmag importjára is szüksége van a közép-ázsiai országnak ambiciózus agrárfejlesztési tervei megvalósításához. Ezen túl a korábban működő, de mára tönkrement öntözési hálózat visszaállítását, illetve területének növelését tervezik. Ebben a munkában is számítanak hazánk tapasztalatára és az öntözésfejlesztéssel foglalkozó, Magyarországon működő vállalkozások segítségére.

Farkas Sándor a kétoldalú megbeszélésen hangsúlyozta, hogy

a magyar vetőmagok a világpiacon is versenyképes áruk, mint ahogyan a magyarországi húsmarha, tenyészüsző állomány is világszínvonalú.

Hazánk emellett minőségi sertéshúst állít elő, amivel kapcsolatban a miniszterhelyettes biztosította kazah kollégáját arról, hogy a magyar házisertést egyáltalán nem érinti a sertéspestis betegség. Mint fogalmazott, állategészségügyi rendszerünk elismerten szigorú, számos piacra jelenleg is szállítunk ezekből a termékekből.

Az éghajlatváltozás miatt az öntözésfejlesztés jelenti hazánkban is a legnagyobb kihívást – fogalmazott Farkas Sándor. Magyarország GMO-mentes politikát folytat, így köztermesztésbe nem kerülhet GMO-s vetőmag, és célunk, hogy minél hamarabb génmódosítástól mentes szójával váltsuk ki az állati takarmányt. A két ország miniszterhelyettese egyeztetett még közös oktatási és kutatási programokban való részvétel lehetőségeiről is.

Forrás: AM Sajtóiroda