0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Új-zélandi nyúl Amerikából

Kevés olyan nyúlfajta van, melynek származása oly sok fejtörést okozott a nyulászoknak, mint az új-zélandi vörösé. Minden bizonnyal ezek az állatok Kaliforniában, a múlt századforduló környékén alakultak ki egyesek szerint úgy, hogy angol matrózok Új-Zélandról szállítottak skót fajtájúnak nevezett nyulakat, s ezeket nemesítették tovább.

Mások viszont azt feltételezik, hogy Kaliforniában vörös színű üreginyúl-mutációt, valamint belga vitás nyulat kereszteztek más ott előforduló fajtákkal, s ennek eredményeképpen alakultak ki ezek a mára szinte minden nyulászhagyománnyal bíró országában elterjedt állatok. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy már az 1910-es években kiállították a fajta példányait, s már akkor is osztatlan sikert arattak.

Idővel három tenyésztési irány alakult ki a fajtán belül. Voltak, akik kifejezetten húsnyúllá nemesítették, ami, bár jelentős eredményekkel járt, közel sem volt olyan sikeres, mint az új-zélandi fehér esetében. Ez talán arra vezethető vissza, hogy idővel a fehér nyulak iránti igény lényegesen megnövekedett, ezért a tőkeerős gazdaságok inkább fehér nyulakat tartottak.

Hajdanán ígéretes prémnyúlnak számított az új-zélandi vörös, keresett is volt csodaszép rókaszín gereznája. Ehhez azonban igen jó genetikai értékkel bíró állományra van szükség, ugyanis a beltenyésztés hatására gyakorta megjelennek a fakó színű nyulak, sőt olyanok is előfordulnak, melyek egy ideig vörösek, majd hirtelen kisárgulnak.

Az új-zélandi vörös mint sportnyúl különösen azért volt vonzó, mert egy nagy űrt töltött be a bécsi nyulak mellett. Ugyanis hosszú időn keresztül nálunk különösen a bécsi kék nagyon közkedvelt volt, de a fehér és a barna is keresettnek számított, viszont a hasonló testfelépítésű vörös színű nyúlra nálunk nemigen lehetett szert tenni.

Napjainkban hazánkban egy viszonylag kis számú, de jó minőségű állomány alakult ki a kistermelők portáin, melyek közül szép példányokat láthattunk a közelmúltban, a Hungexpo területén megrendezett országos kisállat kiállításon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu