0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Eltüntetni nem, de gyéríteni lehet a poloskákat

Miközben a legtöbb ember már a néhány napos mínuszokat is tűrhetetlennek tartja, az életünket megkeserítő poloskáknak ez meg se kottyan. Ahhoz ugyanis, hogy a télen alvó állományuk megtizedelődjön, minimum háromhetes extrém hidegnek kellene lennie. A Magyar Tudományos Akadémia tavaly harcot hirdetett e rovarok ellen.

Bár tudtommal külön felmérést sehol nem végeztek a poloskák fagytűrésére, de tapasztalataim alapján úgy vélem, a hosszú, minimum háromhetes és tartós extrém hideg már jó eséllyel megtizedelné a telelő állományt – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Sárospataki Miklós. A Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai Tanszékének egyetemi docense ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, a szemünk előtt zajló klímaváltozás miatt kicsi az esélye annak, hogy ilyen különleges időjárási viszonyok szabadítsanak meg minket a kellemetlenkedő rovarok jó részétől. Hozzátette,

néhány ezer túlélő példány már elképesztő mennyiségű petét képes lerakni, így gyakorlatilag az a pár rovar, amely mégis elpusztul mostanság a szabadban, nem sokat nyom a latban.

Akadnak biztató eredményeink, de konkrétumokról még rendkívül korai lenne nyilatkozni – hangoztatta a lapnak Kontschán Jenő, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának vezetője. Elmondta: tavaly hat különböző csapdával kísérleteztek, ebből az egyik sikeresnek tűnt.

Mindig és mindenhol nyomatékkal elmondom: a poloskákat nem lehet végleg eltüntetni az országból, de nagyban ritkítani már igen

– fogalmazott Kontschán Jenő. Beszélt arról is, hogy néhány esztendeje – amikor nálunk még nem jelentkezett zavaró méretekben az invázió – egy Koreában tartott nemzetközi tudományos konferencián egy amerikai kollégája levetített egy filmet. A képsorokon az volt látható, hogy az utcákon és a fák alatt szó szerint söpörni-lapátolni lehetett a poloskákat. Ide mi semmiképpen nem szeretnénk eljutni – magyarázta. Hozzátette, ha sikerrel járnak, módszerük más országok figyelmét is felkeltheti majd.

Forrás: Magyar Hírlap