Back to top

A francia köztársaság lovagja

A Francia Érdemrend lovagi fokozatával ismerték el rendszeres szerzőnk, Somogyi Norbert francia-magyar kapcsolatok építésére irányuló munkáját.

A francia nyelv is egyike azoknak, amin keresztül nem csak egy ország, hanem kontinensek és kultúrák nyílnak meg. A frankofón világ sok érdekességet tartogat a mezőgazdaság, agrártudományok művelőinek is, és a franciák hálásak azért, ha valaki érti, beszéli a nyelvüket.

Jó néhány agrárszakértőnk kamatoztatja francia nyelvtudását a két- és többoldalú kapcsolatok építésekor, azonban viszonylag kevesekről mondható el, hogy szakmai pályafutásuk nagy része kifejezetten a frankofón országok és hazánk együttműködésének erősítésére irányul. Közülük többek munkáját a francia állam komoly erkölcsi elismeréssel köszönte meg.

 

Dr. Somogyi Norbert hazánk párizsi tudományos és technológiai attaséja
A legutóbb kiadónk lapjainak rendszeres szerzője, Somogyi Norbert is kitüntetésben részesült. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ volt általános, majd stratégiai főigazgató-helyettese, hazánk korábbi párizsi mezőgazdasági, jelenlegi tudományos és technológiai attaséja a francia köztársaság nemzeti érdemrendjének lovagi fokozatát vehette át Pascale Andréanitól, Franciaország magyarországi nagykövetétől.

A kitüntetés elismerése volt annak a közel három évtizedes munkának, amit Somogyi Norbert a két ország mezőgazdasági, agrárkutatási kapcsolatainak elmélyítése érdekében tett,  és aminek egy-egy részletére a szakma szereplői is ráláthattak mintegy száz, hazai szaksajtóban megjelent szakmai írásán keresztül.

 

A francia nyelv értékét pedig jól mutatja, hogy a szerző mind több cikke már a szélesebb frankofón világ tudását közvetíti nekünk, elsősorban Észak-Afrika agráriumába kalauzolva el az olvasókat.

 

Gratulálunk a kitüntető címhez!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.