Back to top

Mikor kell kidobni a maradékot?

Elfelejtette eltenni a maradékot? Egy, vagy két óra még elmegy állítja Enzo Palombo - a Swinburne Műszaki Egyetem mikrobiológia professzora- de ahogy a hőmérséklet 60 fok alá esik, a baktériumok növekedésnek indulnak és az ételmérgezés veszélye növekszik.

A hűtés a legfontosabb találmány az élelmiszer tárolás történetében. Azonban, míg a kereskedelmi és otthoni hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben alkalmazzuk, a hűvös természetes környezetet már régóta használjuk az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolására.

A hőmérséklet, a mikrobiális növekedés szabályozásában kiemelten fontos.

Csakúgy mint mi emberek, úgy a baktériumok és gombák is az ételekből táplálkoznak. Elfogyasztják a tápanyagokat és az ételekben elszaporodva tönkre teszik azokat.

Néhány mikroba, mint a szalmonella, a campylo baktérium, az E coli vagy a lisztéria ételmérgezést okozhat. A legtöbb betegséget okozó mikroba még azelőtt veszélyes szintre elszaporodhat, hogy az ételt jelentősen elrontaná, anélkül, hogy megváltoztatná az élelmiszer illatát, ízét vagy megjelenését.

Hogyan állíthatjuk meg az ételek romlását?

Az élet minden formája, így a mikrobák is igényelnek néhány alapvető dolgot, mint például energiaforrást (az embereknek cukorra, a növényeknek napfényre van szüksége), oxigént, egyszerű kémiai építő elemeket, (a nitrogént, a foszfort és a ként), a vizet, továbbá a megfelelő hőmérsékletet. A víz és a hőmérséklet kulcsfontosságú a mikrobiális növekedésben.

A sót már régóta használjuk tartósítószerként az olyan romlandó élelmiszerekhez, mint például a húsok; a só kémiailag kötődik a vízhez, ezáltal nem érhető el a mikrobák számára.

A pácolás vagy erjesztés is jó módja a tartósításnak, mivel a legtöbb mikroba nem kedveli a savas közeget. Természetesen főzessél is el lehet pusztítani a kétes jellegű mikrobákat, de azok később is elszaporodhatnak és beszennyezhetik az élelmiszereket.

Ha az étel nem lett sózva vagy pácolva, illetve főtt étel maradt meg, akkor az élelmiszert olyan hőmérsékleten kell tárolni, amelyet a mikrobák nem szeretnek. A hűtés a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás. 

Általában minél nagyobb a nedvességtartalma az ételnek, annál inkább hajlamos megromlani.

Ezért tárolhatunk száraz ételeket (például dióféléket) a szekrényben. Azonban a magas nedvességtartalmú ételeket (mint például a friss hús és zöldség), ha nem hűtik le gyorsan, elromlanak.

Hogyan tárolható biztonságosan az élelmiszer?

A „veszélyzóna” az 5 és 60 C⁰ közötti hőmérséklet-tartományba esik, ahol a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktériumok szeretnek növekedni.

Ahhoz, hogy elkerüljük a „veszélyzónát”, a meleg ételeket 60 C⁰ fölött az eltárolt élelmiszereket pedig 5 ⁰C fok alatt érdemes tárolni.

A kétórás / négyórás iránymutatások segíthetnek elkerülni a maradékok elfogyasztása után felmerülő ételmérgezést. Ha a romlandó élelmiszerek a veszélyzónában vannak:

  • Kevesebb, mint két órát tárolta azonnal használja fel, vagy tárolja megfelelően
  • Kettő-négy óráig tárolta, azonnal használja
  • Négy óránál hosszabb ideig tárolta, dobja el

Tehát, ha az étel, egy hosszú ebéd után, meleg napon az asztalon marad, akkor valószínűleg a legjobb, ha hamarosan eldobja vagy elfogyasztja. Ha az étel rendben van, tárolja kis adagokban, így előbb elérik a megfelelő hőmérsékletet a hűtés vagy fagyasztás során, mint a nagyobb mennyiségben tárolt élelmiszerek.

A józan ész használata és a mikrobák növekedésének megértése segíthet elkerülni az olyan kényes ügyeket, mint a hasmenés.

Minden élelmiszeripari vállalkozásnak meg kell felelnie az élelmiszer biztonsági előírásoknak, de azt, hogy hogyan készítjük el, tároljuk és fogyasztjuk el otthon az ételeinket, ugyan annyira fontos az ételmérgezések megelőzése szempontjából.

Forrás: 
https://www.independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.