0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mikor kell kidobni a maradékot?

Elfelejtette eltenni a maradékot? Egy, vagy két óra még elmegy állítja Enzo Palombo - a Swinburne Műszaki Egyetem mikrobiológia professzora- de ahogy a hőmérséklet 60 fok alá esik, a baktériumok növekedésnek indulnak és az ételmérgezés veszélye növekszik.

A hűtés a legfontosabb találmány az élelmiszer tárolás történetében. Azonban, míg a kereskedelmi és otthoni hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben alkalmazzuk, a hűvös természetes környezetet már régóta használjuk az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolására.

A hőmérséklet, a mikrobiális növekedés szabályozásában kiemelten fontos.

Csakúgy mint mi emberek, úgy a baktériumok és gombák is az ételekből táplálkoznak. Elfogyasztják a tápanyagokat és az ételekben elszaporodva tönkre teszik azokat.

Néhány mikroba, mint a szalmonella, a campylo baktérium, az E coli vagy a lisztéria ételmérgezést okozhat. A legtöbb betegséget okozó mikroba még azelőtt veszélyes szintre elszaporodhat, hogy az ételt jelentősen elrontaná, anélkül, hogy megváltoztatná az élelmiszer illatát, ízét vagy megjelenését.

Hogyan állíthatjuk meg az ételek romlását?

Az élet minden formája, így a mikrobák is igényelnek néhány alapvető dolgot, mint például energiaforrást (az embereknek cukorra, a növényeknek napfényre van szüksége), oxigént, egyszerű kémiai építő elemeket, (a nitrogént, a foszfort és a ként), a vizet, továbbá a megfelelő hőmérsékletet. A víz és a hőmérséklet kulcsfontosságú a mikrobiális növekedésben.

A sót már régóta használjuk tartósítószerként az olyan romlandó élelmiszerekhez, mint például a húsok; a só kémiailag kötődik a vízhez, ezáltal nem érhető el a mikrobák számára.

A pácolás vagy erjesztés is jó módja a tartósításnak, mivel a legtöbb mikroba nem kedveli a savas közeget. Természetesen főzessél is el lehet pusztítani a kétes jellegű mikrobákat, de azok később is elszaporodhatnak és beszennyezhetik az élelmiszereket.

Ha az étel nem lett sózva vagy pácolva, illetve főtt étel maradt meg, akkor az élelmiszert olyan hőmérsékleten kell tárolni, amelyet a mikrobák nem szeretnek. A hűtés a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás. 

Általában minél nagyobb a nedvességtartalma az ételnek, annál inkább hajlamos megromlani.

Ezért tárolhatunk száraz ételeket (például dióféléket) a szekrényben. Azonban a magas nedvességtartalmú ételeket (mint például a friss hús és zöldség), ha nem hűtik le gyorsan, elromlanak.

Hogyan tárolható biztonságosan az élelmiszer?

A „veszélyzóna” az 5 és 60 C⁰ közötti hőmérséklet-tartományba esik, ahol a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktériumok szeretnek növekedni.

Ahhoz, hogy elkerüljük a „veszélyzónát”, a meleg ételeket 60 C⁰ fölött az eltárolt élelmiszereket pedig 5 ⁰C fok alatt érdemes tárolni.

A kétórás / négyórás iránymutatások segíthetnek elkerülni a maradékok elfogyasztása után felmerülő ételmérgezést. Ha a romlandó élelmiszerek a veszélyzónában vannak:

  • Kevesebb, mint két órát tárolta azonnal használja fel, vagy tárolja megfelelően
  • Kettő-négy óráig tárolta, azonnal használja
  • Négy óránál hosszabb ideig tárolta, dobja el

Tehát, ha az étel, egy hosszú ebéd után, meleg napon az asztalon marad, akkor valószínűleg a legjobb, ha hamarosan eldobja vagy elfogyasztja. Ha az étel rendben van, tárolja kis adagokban, így előbb elérik a megfelelő hőmérsékletet a hűtés vagy fagyasztás során, mint a nagyobb mennyiségben tárolt élelmiszerek.

A józan ész használata és a mikrobák növekedésének megértése segíthet elkerülni az olyan kényes ügyeket, mint a hasmenés.

Minden élelmiszeripari vállalkozásnak meg kell felelnie az élelmiszer biztonsági előírásoknak, de azt, hogy hogyan készítjük el, tároljuk és fogyasztjuk el otthon az ételeinket, ugyan annyira fontos az ételmérgezések megelőzése szempontjából.

Forrás: https://www.independent.co.uk