Back to top

Nagyszabású élőhely-rekonstrukció várható

A vizes élőhelyek védelme és megőrzése kulcsfontosságú a klímaváltozás hatásainak mérséklése kapcsán is, a Kormány éppen ezért 36 milliárd forinttal készül támogatni az ebben érdekelt projekteket a 2020-ig tartó uniós pénzügyi időszakban. A téma legfőbb aktualitásairól a Vizes Élőhelyek Világnapja ünnepi rendezvényen beszéltek a szakemberek.

A megannyi természeti kincset rejtő Szarvas, egészen pontosan a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága szolgált helyszínéül az idei Vizes Élőhelyek Világnapja ünnepi rendezvénynek, amely egyebek mellett gondolatébresztő előadásokkal igyekezett felhívni a figyelmet a témával kapcsolatos aktualitásokra, egyszersmind pedig a legsürgetőbb teendőkre.

Hogy e kezdeményezés hátterében pontosan mi is áll, arról Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt köszöntőjében. Mint mondta,

1971. február 2-ig kell visszatekintenünk az időben, amikor is összefogtak a vizes élőhelyekért aggódó közvéleményüket képviselő országok: ekkor, az iráni Ramsar-ban született meg a Ramsari Egyezmény, amelyhez mára már 170 ország csatlakozott.

Magyarország 1979-óta tagja e nemzeteknek, az azóta eltelt évtizedekben pedig 29, összesen mintegy 244 ezer hektárnyi, úgynevezett ramsari területet jelöltek ki hazánkban.

„A Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható e területek közt, kezdve a természetes vízfolyásokkal és tavakkal, a víztározókon át a lápokig és mocsarakig” – magyarázta Rácz András. Az államtitkár elmondta, a Ramsari Egyezmény Nemzetközi Titkársága idén a vizes élőhelyek és a klímaváltozás kapcsolatát tűzte ki tematikául; utóbbi hatásainak mérséklése szempontjából ugyanis kiemelt szerepük van vizes élőhelyeinknek. Rácz András hangsúlyozta, azok megőrzése éppen ezért az állami természetvédelem egyik legfontosabb feladata.

„A 2020-ig tartó Európai Uniós pénzügyi időszakban 36 milliárd forintot költünk el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program révén, a nemzeti parki igazgatóságok közreműködésével a vizes élőhelyek rekonstrukciójára” – emelte ki a környezetügyért felelős államtitkár, akinek szavai szerint mindez 92 projektet s nagyjából 100 ezer hektárnyi területet érint majd.

Rácz András egyebek mellett felhívta a figyelmet a 2018-as Ramsari Város pályázatra is, amely révén végül 7 ország 18 városa, köztük a magyarországi Tata nyerte el a dicső címet.

Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke elmondta, Európában mindössze két ország – hazánk mellett Franciaország – nevezett városa kapta meg az elismerést. Mint mondta a vizes élőhelyek gondozásában, bemutatásában és hasznosításában élen járó településekről van szó, e téren pedig jelenleg Tata kiemelkedik a hazai városok közül. „Tata ramsari területei fontos szerepet játszanak a környezeti nevelésben, a turizmusban és a gazdálkodásban is” – tette hozzá elnök, aki szerint az elnyert cím azt is mutatja, a város példaértékű hirdetője a Ramsari Egyezmény eszméjének is.

Tardy János, a majd’ 180 esztendővel ezelőtt alakult Magyar Természettudományi Társulat elnökeként azt hangsúlyozta,

a vizes élőhelyek védelme egy friss kutatás szerint nagyjából 660 millió ember sorsa szempontjából kulcsfontosságú.

„A legsokoldalúbb, ugyanakkor a legveszélyeztetettebb élőhelytípusról beszélünk” – tette hozzá a szakember, aki szerint éppen ezért különösen fontos a téma oktatásban való hangsúlyozása, ezzel együtt pedig az ügyben érintett pedagógusok támogatása.

Az eseményről szóló részletes beszámolónkat a Magyar Mezőgazdaság hetilap következő számában olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A félsivatagot is meghódította

Ma már szinte az ország bármely szegletében találkozhatunk borzzal. A különös fizimiskájú, mackós mozgású, menyétféle ragadozó állománya az utóbbi időszakban megnőtt, így kikerült a védett fajok sorából.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.