0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Négy mázsa küsz pusztult el a Balatonnál

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Az esetről lakossági bejelentéseket is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

A cég munkatársai 420 kg elpusztult küszt szedtek össze a kifolyóból. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján megjelent tájékoztatás szerint a pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős. Az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát.

Az ilyen kis befolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó között.

Ha ilyenkor a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat. Minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd a múlt hétvégén tapasztal 10 fok feletti melegfront hatására kiolvadt csatornában szem elé kerültek a tetemek. Szerencsére ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkozhatunk zömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben.

Hasonló jelenséget tapasztaltak az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint – bár jóval kisebb mértékben – Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál.

Hangsúlyozták, hogy

bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető.

Helyreigazítás: a cikk címében fél napig helytelenül 4 tonna szerepelt, valójában azonban 4 mázsa halról van szó. Az elírásért olvasóink szíves elnézését kérjük.

Forrás: www.balatonihal.hu