0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tapolcán találkoznak a díszkertészek

Február 12. és 15. között immár tizedik alkalommal gyűlnek össze a dísznövény ágazat „nehéziparában”, a faiskolai termesztésben, kertépítésben és faápolásban dolgozók a szokásos év eleji szakmai találkozón, amelyre közel 400 szakembert vár a szervező hat szakmai egyesület és szövetség.

Az idén a tapolcai Hunguest Hotel Pelion ad otthont az Alföldi Díszfaiskolások Egyesülete (AFE), a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete (MDE), Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ), a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT), a Magyar Faápolók Egyesülete (MFE), valamint az ernyőszervezet, a Magyar Díszkertészek Szövetsége (MDSZ) és a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) által szervezett tapasztalatcserének, amelyre közel 400 szakembert várnak.

Az egyesületek közgyűléseit követően színvonalas szakmai előadásokon vehetnek részt a zöld szakma képviselői. A MAKEOSZ programjának nulladik napján, február 12-én Noel Kingsbury,

brit kerttervező és szakíró tart növényalkalmazás workshopot,

de a lesz Gyep és Zöldtető Workshop, valamint Green City továbbképzés is.

A MTSZ programjában számos külföldi előadó osztja meg tapasztalatait többek között a korszerű kerttervezésről, évelőhasználatról, illetve a nagyvárosokban alkalmazható vetéses növénytelepítésről, de a természetközeli zöldfelületek tervezésének és fenntartásának lehetőségeiről is tájékozódhatunk.

Bemutatkoznak a magyar minősített favizsgálók,

akiknek a diplomamunkájukba is betekintést nyerhetünk, egyebek mellett az idős fák átültetésének, a fák életfeltételeinek javításának témakörében, és megismerhetjük a műszeres favizsgálat fejlesztésének legújabb eredményeit is.

A MAKERT programjában előadást hallhatunk a dísznövénymarketing mai trendjeiről, adózási kérdésekről, valamint a növényútlevéllel kapcsolatos tapasztalatokról. A résztvevők megvitatják azt is, hogyan hangolhatók össze a tervezői igények, valamint a termelői kínálat, illetve megtudhatjuk, hogy hol tart az átfogó, országos növénykereső program fejlesztése. Terítékre kerül a digitalizáció lehetősége a faiskolai termelésben, de nem marad el Both Gyula mindig nagy érdeklődéssel kísért előadása sem

az aktuális károsítóhelyzetről és a növényvédelem jogszabályi változásiról.

Az előadások mellett több háttéripari cég is bemutatja kínálatát standokon, illetve előadások keretében.

A pénteki közös zárónapnak is lesz neves külföldi előadója. Daniel Boulens, Lyon város főkertésze osztja meg tapasztalatait a magyar szakemberekkel a fenntartható zöldfelület-gazdálkodásról. Előadásokat hallatunk szakmaközi szervezetek szerepéről, a dísznövénytermesztés és -kereskedelem mai kihívásairól, valamint az EKÁER-rel kapcsolatos tapasztalatokról.

A témákról a Kertészet és Szőlészetben számolunk be.

A közel négynapos eseményen a kötött program mellett a résztvevőknek lehetőségük lesz az egyéni tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre és a kikapcsolódásra is.

A szakma szervezetek részletes programjairól itt tájékozódhat.

(Felvételeink a tavalyi bükfürdői rendezvényen készültek.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu