Back to top

Eltűnőben a lófélék rejtőzködő rokonai

A lófélék jelenleg még élő rokonai közül a nehézkes orrszarvúkat, melyek leginkább a nyílt területek lakói, viszonylag jól ismerjük. Ezzel szemben a Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika többnyire zárt erdőségeiben előforduló tapírokról lényegesen kevesebbet tudunk. Egy biztos: állományuk az utóbbi időben igencsak megfogyatkozott.

Fotó: Tóth Zsigmond
A tapíroknak ma négy faja ismeretes, ezek közül az indiai fekete-fehér szőrköntösével jól elkülöníthető a Dél-Amerikában előforduló három másik fajtól, melyek döntően szürkésbarna színezetűek. Az összes fajra jellemző, hogy gyakran keresik fel a vizes élőhelyeket, s ha megriasztják őket,

ösztönösen a vízben keresnek menedéket.

Bár a tigrisek vagy éppen a jaguárok gyakran tovább üldözik őket, de ilyenkor igyekeznek minél mélyebb vízbe úszni, így az előzőleg hátukra kapaszkodott nagymacskákat könnyebben le tudják rázni magukról. A kajmánoktól és a krokodiloktól ezzel a módszerrel azonban nemigen tudnak megszabadulni, azok tehát komoly vámot szednek a vízben tartózkodó tapírokból.

A tapírok gyakran dagonyáznak, melynek többek között az a célja, hogy minél szagtalanabbá váljanak, s így a ragadozók nehezebben tudják fellelni őket.

Látásuk meglehetősen gyenge, viszont hallásuk és szaglásuk annál kifinomultabb. Táplálkozásukban nagy szerepet töltenek be a különféle levelek, de gyümölcsöket, magvakat is fogyasztanak, így komoly szerepet töltenek be a különféle növények terjesztésében. Így például van olyan mag, mely csak akkor tud kicsirázni, ha áthaladt a tapír bélcsatornáján. Hosszú életű állatok, a természetben is gyakran megélik a harmincadik életévüket, s a nőstények 2-3 évente hoznak világra egy-egy utódot. Ma élőhelyük megfogyatkozása és a vadászat mellett leginkább a háziállatokról terjedő betegségek tizedelik a tapírok állományát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A félsivatagot is meghódította

Ma már szinte az ország bármely szegletében találkozhatunk borzzal. A különös fizimiskájú, mackós mozgású, menyétféle ragadozó állománya az utóbbi időszakban megnőtt, így kikerült a védett fajok sorából.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.