Back to top

Eltűnőben a lófélék rejtőzködő rokonai

A lófélék jelenleg még élő rokonai közül a nehézkes orrszarvúkat, melyek leginkább a nyílt területek lakói, viszonylag jól ismerjük. Ezzel szemben a Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika többnyire zárt erdőségeiben előforduló tapírokról lényegesen kevesebbet tudunk. Egy biztos: állományuk az utóbbi időben igencsak megfogyatkozott.

Fotó: Tóth Zsigmond
A tapíroknak ma négy faja ismeretes, ezek közül az indiai fekete-fehér szőrköntösével jól elkülöníthető a Dél-Amerikában előforduló három másik fajtól, melyek döntően szürkésbarna színezetűek. Az összes fajra jellemző, hogy gyakran keresik fel a vizes élőhelyeket, s ha megriasztják őket,

ösztönösen a vízben keresnek menedéket.

Bár a tigrisek vagy éppen a jaguárok gyakran tovább üldözik őket, de ilyenkor igyekeznek minél mélyebb vízbe úszni, így az előzőleg hátukra kapaszkodott nagymacskákat könnyebben le tudják rázni magukról. A kajmánoktól és a krokodiloktól ezzel a módszerrel azonban nemigen tudnak megszabadulni, azok tehát komoly vámot szednek a vízben tartózkodó tapírokból.

A tapírok gyakran dagonyáznak, melynek többek között az a célja, hogy minél szagtalanabbá váljanak, s így a ragadozók nehezebben tudják fellelni őket.

Látásuk meglehetősen gyenge, viszont hallásuk és szaglásuk annál kifinomultabb. Táplálkozásukban nagy szerepet töltenek be a különféle levelek, de gyümölcsöket, magvakat is fogyasztanak, így komoly szerepet töltenek be a különféle növények terjesztésében. Így például van olyan mag, mely csak akkor tud kicsirázni, ha áthaladt a tapír bélcsatornáján. Hosszú életű állatok, a természetben is gyakran megélik a harmincadik életévüket, s a nőstények 2-3 évente hoznak világra egy-egy utódot. Ma élőhelyük megfogyatkozása és a vadászat mellett leginkább a háziállatokról terjedő betegségek tizedelik a tapírok állományát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tetemes bírság fakivágásért

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtott a brightoni törvényszéki bíróság egy ingatlanbefektetőt, mely engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Repülő ékszerek

Gyönyörű színezetű tollazata kétségkívül a természet egyik remekműve. Hátoldala csillogó smaragdzöld és kék színben ragyog, torka és tarkófoltja fehér, a feje és testének alsó része pedig sárgásbarna. A jégmadár fenséges megjelenése más fajokkal összetéveszthetetlen, így bár ritkán kerül szemünk elé, könnyen azonosítható.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Mogyorós pele – nem mogyorón él

Hazánkban három pelefaj él, melyek közül a mogyorós pele 7-9 centiméteres testhosszával és 6-7 centiméteres farkhosszával a legkisebbnek számít. Elnevezése minden bizonnyal a német fajnévből ered. Ám az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a nálunk élő példányok nem a mogyoróra alapozzák takarmánybázisukat.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A hétvégén már jár a szilvásváradi kisvasút

Ragyogóan napos hétvége elé nézhetünk. Éled a természet, itt-ott már madárcsicsergést is hallhatunk. Az időjárás előrejelzés szerint az éjszakai fagyok már elkerülnek minket, de persze a hideg völgyekben, északi oldalakon még erre is számíthatunk. Az erdei túrázáshoz tökéletes idő biztos sok embert kicsalogat az erdőbe, ahol jellemzően saras ösvényekre kell készülni.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.