Back to top

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Egy korrekciós intézkedéscsomagot állítottak össze Paweł Niemczuk lengyel főállatorvos vezetésével,  melyet a mezőgazdasági minisztériumnak ajánlottak megfontolásra és jogszabályokba történő átültetésre.

Ezzel párhuzamosan leváltották a vágóhíd felügyeletét ellátó állatorvost, és ellene büntető eljárást kezdeményeztek.

A főállatorvos együttműködést kezdeményezett a rendőrség bűnügyi és gazdasági osztályával a szarvasmarha adás-vételi hirdetések ellenőrzésére és nyomon követésére.

Zéró toleranciát hirdettek a szarvasmarhák illegális vágására, a tilalmat megszegőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását kezdeményezték.

A szakma szabályait megszegő állatorvosokat hat évre tiltanák el tevékenységük gyakorlásától.

Támogatják a 24 órás megfigyelés bevezetését a vágóhidakon. Beleértve az állatok kirakodási helyeitől, a vágócsarnokokon keresztül a féltestek osztályozásáig. Egy ilyen rendszert egy külön, zárt helyiségben javasolják elhelyezni, és megszegése büntetőjogi és pénzügyi szankciókhoz vezethet.

Azt is javasolják, hogy kísérjék figyelemmel a járművel történő szállítást is, ami lehetővé tenné annak ellenőrzését, hogy az állatok képesek voltak saját lábukon felmenni a járműre.

A szállítási előírásokat megsértő vállalkozókat két évre tiltanák el a tevékenységtől.

Naprakész listát kell létrehozni a vágóhidakról és a sürgősségi vágást végző szervezetekről, valamint közzé kell tenni ezeknek az egységeknek és szervezeteknek a listáját a járási állat-egészségügyi felügyeletek honlapján és a mezőgazdasági szerkezetátalakítás és korszerűsítés ügynökségének regionális irodáiban.

A tervben szerepel az állategészségügyi könyv bevezetése, mely lehetővé teszi a központi nyilvántartással történő egybevetést. Minden állategészségügyi kezelést dokumentálni kell és a feljegyzést ki is kell nyomtatni.

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egy beteg állat elaltatásával kapcsolatos költségek rendkívül magasak / 600 zloty, kb. 46000 Ft/, de azt javasolják, hogy az állam nyújtson ehhez támogatást a gazdáknak.

Tervezik továbbá, hogy önkéntes alapon biztosítást lehessen kötni az állatok megbetegedésére, így a gazdálkodóknak nem lesz érdekük, hogy beteg állatokat adjanak el.

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.