Back to top

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Egy korrekciós intézkedéscsomagot állítottak össze Paweł Niemczuk lengyel főállatorvos vezetésével,  melyet a mezőgazdasági minisztériumnak ajánlottak megfontolásra és jogszabályokba történő átültetésre.

Ezzel párhuzamosan leváltották a vágóhíd felügyeletét ellátó állatorvost, és ellene büntető eljárást kezdeményeztek.

A főállatorvos együttműködést kezdeményezett a rendőrség bűnügyi és gazdasági osztályával a szarvasmarha adás-vételi hirdetések ellenőrzésére és nyomon követésére.

Zéró toleranciát hirdettek a szarvasmarhák illegális vágására, a tilalmat megszegőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását kezdeményezték.

A szakma szabályait megszegő állatorvosokat hat évre tiltanák el tevékenységük gyakorlásától.

Támogatják a 24 órás megfigyelés bevezetését a vágóhidakon. Beleértve az állatok kirakodási helyeitől, a vágócsarnokokon keresztül a féltestek osztályozásáig. Egy ilyen rendszert egy külön, zárt helyiségben javasolják elhelyezni, és megszegése büntetőjogi és pénzügyi szankciókhoz vezethet.

Azt is javasolják, hogy kísérjék figyelemmel a járművel történő szállítást is, ami lehetővé tenné annak ellenőrzését, hogy az állatok képesek voltak saját lábukon felmenni a járműre.

A szállítási előírásokat megsértő vállalkozókat két évre tiltanák el a tevékenységtől.

Naprakész listát kell létrehozni a vágóhidakról és a sürgősségi vágást végző szervezetekről, valamint közzé kell tenni ezeknek az egységeknek és szervezeteknek a listáját a járási állat-egészségügyi felügyeletek honlapján és a mezőgazdasági szerkezetátalakítás és korszerűsítés ügynökségének regionális irodáiban.

A tervben szerepel az állategészségügyi könyv bevezetése, mely lehetővé teszi a központi nyilvántartással történő egybevetést. Minden állategészségügyi kezelést dokumentálni kell és a feljegyzést ki is kell nyomtatni.

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egy beteg állat elaltatásával kapcsolatos költségek rendkívül magasak / 600 zloty, kb. 46000 Ft/, de azt javasolják, hogy az állam nyújtson ehhez támogatást a gazdáknak.

Tervezik továbbá, hogy önkéntes alapon biztosítást lehessen kötni az állatok megbetegedésére, így a gazdálkodóknak nem lesz érdekük, hogy beteg állatokat adjanak el.

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.