Back to top

Az elegáns minorka

Baromfinkat Spanyolország parlagi baromfiállományából tenyésztették ki, mégpedig Angliában, ahol 1834-től minorka néven vált közismerté (nevét a Menorca-szigetről, vagyis a származási helyéről kapta). Angliából Amerikába és Nyugat-Európába került. Németországban 1870 körül jelent meg.

Arca vörös, füllebenyei nagyok, simák, oválisak, fényesek, fehér színűek. Csüdje fekete, a világosabb színeződés nem kívánatos. Tojásának a héja fehér. A kifejlett kakas súlya 2,5-3 kg, a tojóé 2-2,5 kg között mozog.

Fotó: Szénási Gábor
A leggyakoribb színváltozata a fekete. Hajdanán még létezett karvalyszínű minorka is, amely mára sajnos kipusztult. A minorka fehérszínű változatát sokáig nem kedvelték, ezért szinte eltűnt, és hosszú idő után először 1977-ben mutatták be újra nagy kiállításokon.

E tekintélyes, mégis oly elegáns, érdekes fejpontokkal rendelkező baromfinál a vonzó külső ellenére nem szabad elhallgatni, hogy csak rövid ideig állítható ki teljes szépségében.

Mindemellett a minorkát a baromfiudvar „arisztokratájának” hívják, megfelelő kiállítási állapotban valóságos gyöngyszem. Büszke tartása és finom alakja mellett figyelemreméltó a kiemelkedő tojástermelő képessége (évi 170-180 db), jó hústermelése, valamint az időjárással szembeni edzettsége, korai ivarérése és a csibék meglepő növekedési erélye.

A fajtának ma már törpe változata is ismert, melyet a XX. század elején tenyésztettek ki függetlenül egymástól német és angol baromfitartók. Hazánkban azonban a hagyományos is sajnos viszonylag ritkán fordul elő a díszbaromfitartók portáin, a törpe pedig szinte egyáltalán nem lelhető föl.

Az írás Szénási Gábornak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.