Back to top

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

A gömbhal onnan kapta a nevét, hogy ragadozók közelségében az eredeti méreténél sokkal nagyobbra képes felfújni magát. Ha pedig ez a védekezési mechanizmus csődöt mond, a ragadozónak is ez lesz az utolsó fogás az étlapján.

A legtöbb gömbhal-faj mája, ikrája, szeme és a bőre tetrodotoxint, egy rendkívül hatékony idegmérget tartalmaz.

Ugyan a speciálisan képzett szakácsok képesek biztonságosan ehetővé készíteni a fugut, kínai kutatók arra vállalkoztak, hogy megpróbálják az életveszélyes tetrodotoxin kihagyásával reprodukálni a gömbhal aromáját.

A kutatók elsősorban az észak- és dél-kínai tengerben található Takifugu obscurus gömbhalnak az íz szempontjából kulcsfontosságú aktív vegyületeit elemezték. Először folyékony kivonatot készítettek megfőzött és ledarált halhúsból. A kivonat elemzésekor 28 lehetséges ízvegyületet, például szabad aminosavakat, nukleotidokat és szervetlen ionokat találtak. Képzett szakértőkkel végzett ízlelési tesztek feltárták, hogy e vegyületek közül 12 a víz hozzáadása után leginkább utánozták a gömbhal aromáját.

Amikor ehhez hozzáadtak két, korábbi vizsgálatok során izolált peptidet, a gömbhal ízét utánzó kivonatot még az eredeti halénál is ízletesebbnek találták.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/canadafreepress.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.