Back to top

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

Évente négy alkalommal találkoznak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak vezetői, hogy a mezőgazdaság stratégiai és aktuális kérdéseiről egyeztessenek. A szerda délután zárult kétnapos ülésük már a 71. volt, ami a korábbiak szerint sajtótájékoztatóval zárult. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a találkozó első napján 31 kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője is részt vett.

A gyártók, akik együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét dolgoznak fel évente, a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Arra kérték a V4 országok agrárkamaráit, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál, hogy a bioüzemanyag jelenlegi arányát mintegy megduplázva, a benzin esetében 10, a dízelnél pedig 7 térfogatszázalékra emeljék.

Véleményük szerint ezzel évente több milliárd literrel csökkenthetne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkezett GMO-mentes melléktermékeket pedig az állatok takarmányozásához lehetne felhasználni, mérsékelve ezzel is az importált génmódosított szója mennyiségét. Az Agrárkamara elnöke szerint a bekeverési arány emelése mindemellett növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét és új munkahelyeket teremthetne.

A tanácskozás másik kiemelt témája az egyes gyümölcsöknél évről-évre visszatérő értékesítési krízisek kezelése volt.

A kamarai vezetők szerint a piaci anomáliáknak az ágazatot érintő szerződések rendezésével és az egyes országok intézkedéseinek összehangolásával, például a kötelező felvásárlási szerződésekkel, továbbá a korszerűtlen ültetvények átalakításával lehetne elejét venni.

Ennek érdekében elsőként az almapiaci kérdések kezelésére hoznak létre külön munkacsoportot a  következő hónapokban.

A veszprémi ülésen az agrárkamarák vezetői tárgyaltak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni  költségvetéséről is, amelyet álláspontjuk szerint legalább a mai szinten meg kell őrizni. Egyetértettek abban is, hogy a nagyobb gazdaságoknál tervezett támogatásmegvonás (a degresszió és a capping) csak az alap támogatásokra vonatkozhat, a termeléshez kötött támogatásokat nem szabad érintenie. A termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban kijelentették, hogy annak jelenlegi, 15 százalékos mértékét nem csökkenhet, sőt ők ennek további növelését szorgalmazzák - tájékoztatott Győrffy Balázs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Műgyantával az olívabogyók keserű íze ellen

Magas keserűfenol-tartalmuk (például oleuropein) miatt az olívabogyók ehetetlenek. Ezeket a vegyületeket a szokásos olívafeldolgozás során eltávolítják.