Back to top

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

Évente négy alkalommal találkoznak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak vezetői, hogy a mezőgazdaság stratégiai és aktuális kérdéseiről egyeztessenek. A szerda délután zárult kétnapos ülésük már a 71. volt, ami a korábbiak szerint sajtótájékoztatóval zárult. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a találkozó első napján 31 kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője is részt vett.

A gyártók, akik együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét dolgoznak fel évente, a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Arra kérték a V4 országok agrárkamaráit, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál, hogy a bioüzemanyag jelenlegi arányát mintegy megduplázva, a benzin esetében 10, a dízelnél pedig 7 térfogatszázalékra emeljék.

Véleményük szerint ezzel évente több milliárd literrel csökkenthetne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkezett GMO-mentes melléktermékeket pedig az állatok takarmányozásához lehetne felhasználni, mérsékelve ezzel is az importált génmódosított szója mennyiségét. Az Agrárkamara elnöke szerint a bekeverési arány emelése mindemellett növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét és új munkahelyeket teremthetne.

A tanácskozás másik kiemelt témája az egyes gyümölcsöknél évről-évre visszatérő értékesítési krízisek kezelése volt.

A kamarai vezetők szerint a piaci anomáliáknak az ágazatot érintő szerződések rendezésével és az egyes országok intézkedéseinek összehangolásával, például a kötelező felvásárlási szerződésekkel, továbbá a korszerűtlen ültetvények átalakításával lehetne elejét venni.

Ennek érdekében elsőként az almapiaci kérdések kezelésére hoznak létre külön munkacsoportot a  következő hónapokban.

A veszprémi ülésen az agrárkamarák vezetői tárgyaltak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni  költségvetéséről is, amelyet álláspontjuk szerint legalább a mai szinten meg kell őrizni. Egyetértettek abban is, hogy a nagyobb gazdaságoknál tervezett támogatásmegvonás (a degresszió és a capping) csak az alap támogatásokra vonatkozhat, a termeléshez kötött támogatásokat nem szabad érintenie. A termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban kijelentették, hogy annak jelenlegi, 15 százalékos mértékét nem csökkenhet, sőt ők ennek további növelését szorgalmazzák - tájékoztatott Győrffy Balázs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.