0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mikrohorror a talajban

A talajuntságot és az ellene való védekezést vette górcső alá a Malagrow Kft. a legutóbbi, Kecskeméten tartott tanácskozásán. Mint elhangzott, kialakulásának késleltetésére, tüneteinek mérséklésére, megszüntetésére számos, a termesztés során alkalmazható megoldás áll rendelkezésünkre. Ezek közül a szolnoki központú cég által forgalmazott Myco’Sol PTC készítményre hívták fel a figyelmet.

Mint Balogh Ernő, a Malagrow termékfejlesztője elmondta, olyan, tápanyagot is tartalmazó mikrobiológiai termékről van szó, amely a Trychoderma-n kívül Pseudomonas-t és Coniothyrium-ot is tartalmaz.

A speciálisan összeválogatott mikroorganizmusok részt vesznek a talajban kötött tápanyagok mobilizálásában, az egészséges talajélet és a hatékonyan működő rizoszféra, azaz gyökérzóna kialakulásában.

A Myco’Sol PTC egyik legfontosabb eleme, kulcsjátékosa a Trichoderma harzianum hiperparazita gomba. Igazi terminátor, az őt körülvevő környezetre nem érzékeny, gyorsan szaporodik, élő és holt szervezeteken is képes megélni. Ráadásul ellenálló a talajban található toxikus vegyületekkel szemben, jól tolerálja a a gombaölős kezelések nagy részét. Ezeknek köszönhetően a talajba juttatva gyorsan uralma alá vonja a rizoszérát.

A Trichoderma segíti az egészséges, kórokozóktól mentes gyökérkörnyezet kialakulását.

Meglepi a kultúrnövény gyökérrendszerének közelében telepet képző, jelentős anyagi kárt okozó gombákat – fuzárium, verticillium, fehérpenész, szürkepenész -, s antibiotikum termeléssel és hiperparatizmus útján gyéríti azokat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu