Back to top

Rövidebb lesz a brit sült krumpli

A 2018-as extrém forró és száraz évnek köszönhetően az Egyesült Királyságban kisebb méretű burgonyák teremtek, így várhatóan a sült krumplik 2,5 centiméterrel lesznek rövidebbek a megszokottnál. De a klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás érinti az összes ottani gyümölcs- és zöldségtermesztőt.

A burgonya zsugorodása csak egy változás a sok közül, melyet a Leedsi Egyetem Climate Coalition nevű hálózata listába szedett. Azt is megvizsgálták, hogyan hat a növekvő hőmérséklet és vele összefüggésben jelentkező extrém időjárás a növénytermesztésre, és hogyan lesz egyre nehezebb a szigetországban termesztett élelmiszert találni.

A tavalyi hőhullám elején a meteorológiai iroda árfogó vizsgálatot indított, ami megállapította, hogy az extrém időjárás 30 százalékos valószínűséggel a klímaváltozás eredményeképp jött létre.

A burgonyatermés 2018-ban az ötödére csökkent Angliában és Walesben, míg a sárgarépa 30 százalékkal, a hagyma pedig 40 százalékkal volt kevesebb.

A szokatlan időjárási anomáliák képzeletbeli mérlegének másik serpenyőjén pedig ott van a brit gazdák több mint fele, akiknek az elmúlt 10 év folyamán valamilyen szélsőséges árvízi- vagy viharkárok okoztak problémát. A klímaváltozás befolyással bír a nagy időjárási rendszerekre, aminek következtében a téli csapadék intenzitása, illetve a nagyobb felhőszakadások kialakulásának esélye is megnőtt.

Amiatt is aggódnak a britek, hogy az enyhébb telek és forróbb nyarak miatt jobb eséllyel jelennek meg új kártevők és betegségek a szigetországban.

„A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak ahhoz, hogy az időjárás extrém változásaival kell megküzdeniük. Azonban 2-3 ilyen extrém év egymás után jó eséllyel tönkreteszi a gazdákat.”

- mondta Lee Abbey, Nemzeti Gazda Unió (National Farmers Union, NFU) kertészeti ágazatának vezetője.

Egy staffordshire-i gazda, Richard Thompson az elmúlt év gyenge burgonyatermésének eredményeképpen csökkenti a növény vetésterületét a földjein. Mint mondta, nem engedheti meg magának, hogy további kockázatot vállaljon a krumpli miatt.

Az előrejelzések szerint a burgonyatermelésre leginkább alkalmas területek akár harmadukra is csökkenhetnek az évszázad közepére.

A WWF klímaváltozásért felelős koalíciójának vezetője, Gareth Redmond-King szerint ha tovább akarják élvezni a hasáb-, tört- és héjában sült burgonyájukat a britek, akkor azonnal lépéseket kell tenniük a klímaváltozás megfékezésére. Amennyiben nem járnak sikerrel, az nemcsak a termesztőket, de a fogyasztókat is negatívan fogja érinteni.

A gazdák egyre inkább aggódnak a klímaváltozás hatásai miatt,

az NFU pedig nemrég egy konferencián jelentette be, hogy céljuk 2040-ig széndioxid-semlegessé tenni az Egyesült Királyság mezőgazdaságát.

A kormány ígérete szerint jutalomban részesülnek azok a farmerek, akik csökkentik a kibocsátásukat, és védik a környezetet az új mezőgazdasági séma szerint.

„A magas minőségű, helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságúak a brit táplálkozásban.” - mondta a környezetvédelmi miniszter, Michael Gove.

„Ennek ellenére, ahogy a tavalyi év szárazságánál is láttuk, ez a tápanyagdús élelmiszer és a keményen dolgozó gazdák megélhetése is súlyos veszélyben forog köszönhetően a gyakoribb extrém időjárási tényezőknek, illetve a klímaváltozás hatására elszaporodott kártevőknek és betegségeknek.”

Ugyan az Egyesült Királyság elismerésre méltó módon kétötödével csökkentette az üvegházgázok kibocsátását 1990 óta, most nem áll túl jól a jövőbeli kitűzött célok elérése terén, mivel egyes szektorok, például a közlekedés továbbra is elmaradott.

Forrás: 
Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.