Back to top

Szőlőről, borról huszadszor is

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szőlészeti és Borászati Konferenciát Egerben február 13. és 15. között.

A szakmai konferenciát azért hívták életre két évtizeddel ezelőtt, hogy az egri borvidék szőlészei és

borászai a téli „holtszezonban” megosszák egymással szakmai tapasztalataikat. Később bevonták a szomszédos Tokaji Borvidéket is, hogy közösen gondolkodjanak egyes szakmai kérdésekről és képet kapjanak az újításokról.

Mos teljesen megújult formában, nemzetközi előadókkal kibővülve jelentkezik a szakmai körökben elismert rendezvény, az Eszerházy Károly Egyetem rendezésében.
Caroline Gilby, Master of Wine

Az előadók között lesz például az angol Caroline Gilby, Master of Wine, aki 1990 óta vásárol magyar borokat az Egyesült Királyság bor áruházláncai számára, illetve szakcikkekben népszerűsíti a borainkat. Most arról fog beszélni, hogyan lehet sikeres a magyar bor .

Monika Bielka-Vescovi lengyel borpiaci szakértő

Bizonyára sokakat fog érdekelni Monika Bielka-Vescovi, lengyel borpiaci szakértő, nemzetközi borbíró és egyetemi tanár előadása a lengyel borpiac sajátosságairól.  

Kiderül, hogy a franciák hogyan csinálják, Jean Francois Quenin ugyanis egy bordeaux-i chateau sikertörténetéről beszél.  Tóth Kata pedig azt mutatja meg, hogy az egri borvidéken hogyan történik ez, Generációk egymás között című előadásában.

A kerekasztal beszélgetés témája a Kadarka lesz.

A gyakorlati információkat fogja össze Maradjunk előadásformában sorozat, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Simon&Sirch-féle metszéstechnológia részleteivel, illetve kiderül, milyen szerepe van a 21. században a tölgyfahordóknak az érleléstechnológiában.

Egészen új témák is szerepet kapnak a konferencián

a Vállalkozásfejlesztés eszközei részben. Itt a kerekasztal körül ülők arról beszélnek majd, mit keres a HR a szőlőben. Az előadások pedig érintik az EU-s források, a diszkontláncok, a borpiaci divatok kérdéseit.

Végül szó lesz borgasztronómiáról is, ahol a SVÉT séfjei mutatkoznak be, a kötetlen beszélgetés fóruma pedig a sétáló borkóstoló lesz.

Akit érdekel a rendezvény, itt regisztrálhat.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Ha ragadozó is él a vízben, hátának magassága nőni kezd, így próbálja „túlnőni” a rablóhal száját – hangzott el a Halak Napjának központi rendezvényén, ahová az ország megannyi szegletéből érkeztek az aktualitásokra és érdekességekre kíváncsi halbarátok.

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Így neveld a lugasodat

A szőlőtermesztés nagyjából 8000 éves történetének egyik legállandóbb szereplője a lugasművelés. Itt nem feltétlenül csak a házak körül föllelhető művelésmód-költeményekre kell gondolni, természetesen. A szőlő egy liántermészetű növény, alapvetően „futásra termett”. Ezt esetenként kihasználhatjuk, de általában küzdenünk kell ellene metszéssel, illetve a több méteresre nőtt hajtások csonkázásával.

Megelőznék az újabb almaválságot

A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is írásba kell foglalni minden esetben, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig Nemzeti Földügyi Központ néven fogja folytatni – derül ki egy jogszabály módosító javaslatból.

Homályos fogalmak, de egyértelmű szándék

A jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós támogatások folyósítását az Európai Parlament 2021-től. Szakértők attól tartanak, ezzel mintegy zsebbe vágóan is rögzülne az a gyakorlat, hogy az aktuálpolitika mondaná meg Brüsszelből, hogy ki és mi a jogállam. Elfogadható-e ez a gazdák számára- kérdeztük az agrárkamarától?