Back to top

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
Hanneke Verhelst, a Syngenta hollandiai képviselőjének nyilatkozata szerint a nagyvállalat saját kérésére szüntette meg az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A szakember a HortiPoint internetes szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Syngenta azért döntött a szabadalom visszavonása mellett, mert a fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés.

Az EP1515600 számon nyilvántartott paradicsomfajta különlegessége a magas flavonoid-tartalom, amely egészségvédő hatású.

Ezt a tulajdonságért felelős gént egy Peruban és Chilében őshonos vadparadicsom-fajból természetes úton, keresztezéses nemesítéssel vitték át az új fajtába. Genetikai módosításról szó sincs, nyilatkozta Hanneke Verhelst.

A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést. Képviselője, Johanna Eckhardt szerint 59 országból 65 ezer aláírás gyűlt össze, és 32 szervezet csatlakozott ahhoz az ellenálláshoz, ami megtiltaná a multinacionális nemesítő cégeknek azt, hogy az alapvető élelmiszer-termelést megalapozó növényfajtákat szabadalom védje.

Az EPO 38 tagállama 2017-ben arról döntött, hogy a hagyományos nemesítési eljárással előállított növény- és állatfajtákat nem lehet szabadalmi oltalom alá helyezni.

Ezzel szemben az EPO tavaly decemberben új szabadalmak létrehozására tett előkészületeket. Az év elején 40 szervezet nemzetközi szintű fellebbezést nyújtott be ez ellen az EPO elnökének, António Campinos-nak, hogy ne engedélyezze a hagyományos fajtákra vonatkozó szabadalmi kérelmek elfogadását. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak, a No Patents on Seeds! mozgalom március 27-én nagyszabású tüntetést szervez az EPO 38 tagállamának képviselőinek részvételével a hivatal müncheni székháza elé. Ezt azonban megelőzi az a demonstráció, amit március 7-ére szerveznek, a Syngenta által nemesített paprikafajták szabadalmi oltalmának föloldása érdekében.

Forrás: 
hortipoint.nl/no-patents-on-seeds.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Vízben nevelt saláta

Egész évben elérhető, egyöntetű minőségű, növényvédő szerek alkalmazása nélkül és kevesebb széndioxid-kibocsátással termesztett. Ezeket az előnyöket hangsúlyozva vezette be a piacra január végén a hollandiai Albert Heijn élelmiszeráruház-lánc a vízkultúrás rendszerben termesztett salátaféléket.