Back to top

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
Hanneke Verhelst, a Syngenta hollandiai képviselőjének nyilatkozata szerint a nagyvállalat saját kérésére szüntette meg az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A szakember a HortiPoint internetes szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Syngenta azért döntött a szabadalom visszavonása mellett, mert a fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés.

Az EP1515600 számon nyilvántartott paradicsomfajta különlegessége a magas flavonoid-tartalom, amely egészségvédő hatású.

Ezt a tulajdonságért felelős gént egy Peruban és Chilében őshonos vadparadicsom-fajból természetes úton, keresztezéses nemesítéssel vitték át az új fajtába. Genetikai módosításról szó sincs, nyilatkozta Hanneke Verhelst.

A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést. Képviselője, Johanna Eckhardt szerint 59 országból 65 ezer aláírás gyűlt össze, és 32 szervezet csatlakozott ahhoz az ellenálláshoz, ami megtiltaná a multinacionális nemesítő cégeknek azt, hogy az alapvető élelmiszer-termelést megalapozó növényfajtákat szabadalom védje.

Az EPO 38 tagállama 2017-ben arról döntött, hogy a hagyományos nemesítési eljárással előállított növény- és állatfajtákat nem lehet szabadalmi oltalom alá helyezni.

Ezzel szemben az EPO tavaly decemberben új szabadalmak létrehozására tett előkészületeket. Az év elején 40 szervezet nemzetközi szintű fellebbezést nyújtott be ez ellen az EPO elnökének, António Campinos-nak, hogy ne engedélyezze a hagyományos fajtákra vonatkozó szabadalmi kérelmek elfogadását. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak, a No Patents on Seeds! mozgalom március 27-én nagyszabású tüntetést szervez az EPO 38 tagállamának képviselőinek részvételével a hivatal müncheni székháza elé. Ezt azonban megelőzi az a demonstráció, amit március 7-ére szerveznek, a Syngenta által nemesített paprikafajták szabadalmi oltalmának föloldása érdekében.

Forrás: 
hortipoint.nl/no-patents-on-seeds.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.