0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

Hanneke Verhelst, a Syngenta hollandiai képviselőjének nyilatkozata szerint a nagyvállalat saját kérésére szüntette meg az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A szakember a HortiPoint internetes szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Syngenta azért döntött a szabadalom visszavonása mellett, mert a fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés.

Az EP1515600 számon nyilvántartott paradicsomfajta különlegessége a magas flavonoid-tartalom, amely egészségvédő hatású.

Ezt a tulajdonságért felelős gént egy Peruban és Chilében őshonos vadparadicsom-fajból természetes úton, keresztezéses nemesítéssel vitték át az új fajtába. Genetikai módosításról szó sincs, nyilatkozta Hanneke Verhelst.

A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést. Képviselője, Johanna Eckhardt szerint 59 országból 65 ezer aláírás gyűlt össze, és 32 szervezet csatlakozott ahhoz az ellenálláshoz, ami megtiltaná a multinacionális nemesítő cégeknek azt, hogy az alapvető élelmiszer-termelést megalapozó növényfajtákat szabadalom védje.

Az EPO 38 tagállama 2017-ben arról döntött, hogy a hagyományos nemesítési eljárással előállított növény- és állatfajtákat nem lehet szabadalmi oltalom alá helyezni.

Ezzel szemben az EPO tavaly decemberben új szabadalmak létrehozására tett előkészületeket. Az év elején 40 szervezet nemzetközi szintű fellebbezést nyújtott be ez ellen az EPO elnökének, António Campinos-nak, hogy ne engedélyezze a hagyományos fajtákra vonatkozó szabadalmi kérelmek elfogadását. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak, a No Patents on Seeds! mozgalom március 27-én nagyszabású tüntetést szervez az EPO 38 tagállamának képviselőinek részvételével a hivatal müncheni székháza elé. Ezt azonban megelőzi az a demonstráció, amit március 7-ére szerveznek, a Syngenta által nemesített paprikafajták szabadalmi oltalmának föloldása érdekében.

Forrás: hortipoint.nl/no-patents-on-seeds.org