Back to top

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Poznani Nemzetközi Vásárközpont immár 13. alkalommal ad otthont az eseménynek, amelyre elsősorban a kertészeti, a virágkötészeti, a kertépítészeti és kertberendezési, illetve sport és szabadidő ágazatokban érdekelt szakmai látogatókat várják. A lengyel kiállítók mellett belga, cseh, kínai, dán, francia, spanyol, holland, litván, luxemburgi, német, svájci cégek is képviseltetik magukat.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására. A kiállított termékek és újdonságok megtekintése mellett számos szakmai programon is részt vehetnek a látogatók. Kertészeti ágazati, kertterápiás, valamit városi kertművészeti konferencián, kertépítészeti workshopokon gyarapíthatják ismereteket a résztvevők.

Jakub Patelka projektigazgató elmondta, hogy

a rendezvény mindenkit vár, akinek „zöld vér csordogál az ereiben”.

A poznani rendezvényen találkozhatnak egymással a kelet-közép-európai piacon érdekelt termelők, az importőrök, a nagy- és kiskereskedők, áruda- és virágüzlet-tulajdonosok. Az első két napon kizárólag a szakma képviselőit várják. A szombati napon azonban a nagyközönség számára is nyitva áll a kiállítás.

A Gardenia szakvásáron három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára. A Gardenia szakvásárral együtt kerül megrendezésre a karácsonyi kiállítás, illetve a sport és szabadidős termékek szakvására. A kiállítás-együttes összesen kilenc csarnokot tölt majd be.

Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára
Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára

Kiosztják a legjobb növényújdonságoknak járó Gardenia Grand Prix díjat is. A szakértő zsűri mellet a látogatók is szavazhatnak, és az interneten keresztül is lehet kedveléseket küldeni a legjobbnak ítélt növényújdonságokra.

Új kezdeményezés az idén, hogy nemcsak oklevéllel tüntetik az arra érdemeseket, hanem egy logót is kapnak, amit a forgalmazók egy éven keresztül jogosultak feltüntetni a díjazott termékek marketing- és kommunikációs anyagain.

A növények mellett díjazzák az innovatív kertészeti és technológiai megoldásokat is, amelyek a vásárközpont által adományozott MTP Aranyérem mellett kiemelt promóciót kapnak a szakkiállításon, illetve a különböző médiában, és megtekinthetők lesznek a kiállítás honlapján is.

A kiállítók elsődleges célja új vásárlók szerzése. Ezt támogatva a szervezők a vendégpartnerprogram keretében az idén több mint 100 potenciális vásárlót, döntéshozót hívtak meg Európa több országából, kiemelten a balti államokból, Csehországból, Szlovákiából, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Spanyolországból, Franciaországból, Portugáliából, Németországból, Belgiumból és Hollandiából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.