Back to top

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Poznani Nemzetközi Vásárközpont immár 13. alkalommal ad otthont az eseménynek, amelyre elsősorban a kertészeti, a virágkötészeti, a kertépítészeti és kertberendezési, illetve sport és szabadidő ágazatokban érdekelt szakmai látogatókat várják. A lengyel kiállítók mellett belga, cseh, kínai, dán, francia, spanyol, holland, litván, luxemburgi, német, svájci cégek is képviseltetik magukat.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására. A kiállított termékek és újdonságok megtekintése mellett számos szakmai programon is részt vehetnek a látogatók. Kertészeti ágazati, kertterápiás, valamit városi kertművészeti konferencián, kertépítészeti workshopokon gyarapíthatják ismereteket a résztvevők.

Jakub Patelka projektigazgató elmondta, hogy

a rendezvény mindenkit vár, akinek „zöld vér csordogál az ereiben”.

A poznani rendezvényen találkozhatnak egymással a kelet-közép-európai piacon érdekelt termelők, az importőrök, a nagy- és kiskereskedők, áruda- és virágüzlet-tulajdonosok. Az első két napon kizárólag a szakma képviselőit várják. A szombati napon azonban a nagyközönség számára is nyitva áll a kiállítás.

A Gardenia szakvásáron három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára. A Gardenia szakvásárral együtt kerül megrendezésre a karácsonyi kiállítás, illetve a sport és szabadidős termékek szakvására. A kiállítás-együttes összesen kilenc csarnokot tölt majd be.

Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára
Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára

Kiosztják a legjobb növényújdonságoknak járó Gardenia Grand Prix díjat is. A szakértő zsűri mellet a látogatók is szavazhatnak, és az interneten keresztül is lehet kedveléseket küldeni a legjobbnak ítélt növényújdonságokra.

Új kezdeményezés az idén, hogy nemcsak oklevéllel tüntetik az arra érdemeseket, hanem egy logót is kapnak, amit a forgalmazók egy éven keresztül jogosultak feltüntetni a díjazott termékek marketing- és kommunikációs anyagain.

A növények mellett díjazzák az innovatív kertészeti és technológiai megoldásokat is, amelyek a vásárközpont által adományozott MTP Aranyérem mellett kiemelt promóciót kapnak a szakkiállításon, illetve a különböző médiában, és megtekinthetők lesznek a kiállítás honlapján is.

A kiállítók elsődleges célja új vásárlók szerzése. Ezt támogatva a szervezők a vendégpartnerprogram keretében az idén több mint 100 potenciális vásárlót, döntéshozót hívtak meg Európa több országából, kiemelten a balti államokból, Csehországból, Szlovákiából, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Spanyolországból, Franciaországból, Portugáliából, Németországból, Belgiumból és Hollandiából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Új fejezetekkel bővült a közterületi díszfaültetési szabvány

Befejeződött az „MSZ 12172 – Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein” című szabvány szakmai egyeztetése. A tanácskozáson felmerült a díszfaiskolai termékek követelményeire vonatkozó szabvány korszerűsítése is.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.