Back to top

Kézműves sör: ne tároljuk, minél előbb igyuk meg!

A müncheni Leibniz-Institute intézetben végzett legújabb kutatás kimutatta, hogy a kézműves sört hűvös helyen kell tartani, és a lehető leghamarabb meg is kell inni.

Nemcsak maga a sörkészítés, de a komló erős aromája miatt is eltér a legtöbb kézműves sör íze a főbb sörökétől. Az erős komlóízt a fiatal sörhöz utólag, később hozzáadott komlóval érik el a sörfőzők. Ebben a „száraz komlózásnak” nevezett eljárásban egy vegyületnek, a 4-mercapto-4-methylpentan-2-one-nak különleges a szerepe, ugyanis feketeribizkére emlékeztető illata van. Literenként elég csak néhány nanogramm belőle, hogy jelentős mértékben megváltoztassa a sör aromáját.

Az aromakutatók mennyiségileg is meghatározták, hogy az illatot adó aktív vegyület koncentrációja miként változik a tárolás során.

A kutatók szűrt és szűretlen, száraz-komlózott kézműves sört egyaránt tanulmányozták. A vizsgálat kezdetekor a szűrt sör 22 ng/kg-ot tartalmazott a komló aktív illatanyagából. A szűretlen sörben ez nem érte el a 15 ng/kg-ot. Három hónapig 5 °C-on tárolt sörben az illatanyag-tartalom 59, illetve 67 százalékra esett vissza, (szűrt/szűretlen) az eredetihez képest. A 2 °C-os tároláskor e veszteség lényegesen nagyobb volt. Ebben az esetben 30, illetve 40 százalékra csökkent. További háromhónapos tárolást követően már csak alig maradt meg 2 százalék. Az erős komlóízt szerető fogyasztók jobban teszik, ha nem tárolják sokáig a kézműves söröket.

Forrás: 
www.sciencedaily.com/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.