0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legális mellett feketén is értékesített tűzifát

A NAV és a Nébih munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a vállalkozót, akiről kiderült, hogy csak az utóbbi időben több mint 12 millió forint értékű tűzifát értékesített feketén.

A pénzügyőrök és revizorok a Nébih munkatársainak jelzése alapján ellenőrizték azt a vállalkozót, aki az információk szerint a legálisan folytatott tűzifa-kereskedelem mellett feketén is nagy tételekben értékesített. Az előzetes vizsgálatokon a NAV munkatársai összevetették a rendelkezésre álló információkat a román társhatóságtól a vállalkozóra és járműveire vonatkozó tűzifa behozatali adatokkal. Ezekből egyértelműen kiderült, hogy

2018-ban a legális és bevallott 264 tonna Magyarországra behozott és itt értékesített tűzifa mellett a vállalkozó további 360 tonna, mintegy 12 millió forint értékű tűzifát hozott be és értékesített feketén.

A NAV és a Nébih munkatársai egyszerre két helyszínen tartottak ellenőrzést, melyek közül az egyik telephely a Nébih közhiteles hatósági nyilvántartásába be sem volt jelentve. Ennek hiányában pedig legálisan, faanyag kereskedelmi tevékenység nem folytatható. A helyszíneken talált dokumentumok alapján megállapították, hogy a vállalkozó a legális tevékenysége mellett legalább kétszer annyi illegális beszerzést és értékesítést is végzett. Ezekre vonatkozóan nem teljesítette bevallási és EKÁER-bejelentési kötelezettségét, továbbá nem rendelkezett naprakész nyilvántartással, készlet kimutatással, és az előírt szigorú számadású szállítójegyeket sem töltötte ki, nem adta át a vevőknek.

Az egyik telephelyen munkát végző alkalmazott ráadásul bejelentés nélkül dogozott.

A vállalkozó az ellenőrzésen nem tudta teljes körűen bemutatni az import beszállításokhoz szükséges árukísérő okmányokat, nyilatkozatokat, így nem zárható ki a faanyag illegális eredete sem.

A Nébih erdészeti ellenőrei eljárást indítottak, az ellenőrzött telephelyeken megtalált 112 köbméter tűzifát zár alá vették, valamint ideiglenesen felfüggesztették a vállalkozó faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó valamennyi tevékenységét.

A NAV és a Nébih munkatársai további összehangolt, átfogó vizsgálatokat végeznek a vállalkozói tevékenység teljes körű feltárása érdekében. A be nem jelentett alkalmazott miatt egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható a munkáltató, így

az eltitkolt bevételekkel együtt több százezer forintos bírságra számíthat a vállalkozó.
Forrás: Nébih