Back to top

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Majdnem tíz éve, hogy először találkoztam Nicolette-el, amikor is lánya, Dana éppen megnyerte a póni Európa-bajnokságot. Legközelebbi találkozásunknál a junior Európa-bajnokságot, majd – akkor már jó ismerősök voltunk – a 21 év alatti fiatal lovasok Európa-bajnokságát nyerte meg. Ezalatt az idő alatt 24 érmet gyűjtöttek Nicolette tanítványai különböző korosztályokban kontinensbajnokságokon. Jómagam hol edzőként, hol csapatvezetőként, hol egyszerre mindkét szerepben – megmondom őszintén, néha kicsit irigykedve – néztem, ahogy különböző országokból való lovasaival gyűjti az Európa-bajnoki érmeket. Éppen ezért tartottam fontosnak annak idején, hogy nyilvános edzőtáborra hívjam meg Magyarországra.

Fotó: Somogyvári Anett

Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy szoros együttműködés alakuljon ki az ötcsillagos holland edzőnő és a magyar díjlovaglás egyik legnagyobb segítője, Arie Yom-Tov között.

Így került sor arra, hogy Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is a pilisjászfalui Unikornis Lovardába látogatott Nicolette van Leeuwen

A Nicolette-re egyébként is jellemző lelkesedés magával ragadott mindenkit. Sokszor az előírt idő többszöröse is kevésnek bizonyult, hiszen most minden résztvevő és érdeklődő számára egyértelművé vált, hogy a holland lovassikerek titka a szisztematikus munka.

Fotó: Somogyvári Anett

Ahogy többször is hangsúlyozta, csak egy elengedett és kigimnasztikázott lóval lehet valaki eredményes a mai díjlovassportban. Nagyon fontos, hogy a lovas tisztában legyen, hogy mi történik „alatta”. A lovasnak nem csak azt kell megértenie, hogy sokszor az érzései, amikre alapozza cselekedeteit a lova hátán, teljesen más képet adnak a földről nézve. Ehhez Nicolette néha a legegyszerűbb módszert választotta: gyors felvételt készített az adott pillanatról és azt megmutatva a lovasnak együtt elemezték ki a továbblépés útját. Ez lehet, hogy néha időigényesebbnek tűnik és kényelmetlennek egy edző számára, de Nicolette „ötcsillagos” tapasztalata igaznak bizonyult, a lovasok nagy része szinte azonnal korrigálni tudott.

A másik fontos alapelv, hogy a gimnasztikának a ló „biomechanikájára” kell épülnie. Ez magas fokú anatómiai ismereteket is feltételez az edzőtől. A hosszú évek alatt megszerzett ilyetén tudását Nicolette itt az Unikornis fedelesében – edzés közben is segítségül hívva az internetet – rövid, képekkel is illusztrált gyors elméleti oktatásokkal próbálta átadni.

A jó idomítómunka csak akkor lehet eredményes, ha tudja a lovas, hogy milyen izmoknak kell megmozdulniuk, és azt hogy lehet elérni.
Fotó: Somogyvári Anett

Persze ehhez elengedhetetlen a jó és a lovat nem zavaró ülés. Éppen ezért volt szembetűnő, hogy amennyiben Nicolette úgy ítélte meg, hogy bármilyen ülésbeli hiba zavarja a végrehajtást, minden szintű lovasnál gátlástalanul visszakanyarodott az alapokhoz és azt rendezte először. Filozófiája, hogy első a jó állapot a lónál, és csak aztán következhetnek a feladatok. Ez nemcsak elengedettséget jelent, hanem jó egyensúlyt is. Ezeken az edzéseken a „hegyre fel” tendencia nemcsak álom volt, hanem sokszor be is teljesedett a munka végére.

A napi közel tízórányi edzés sem csökkentette Nicolette lendületét és mindegy, milyen képzettségi szinten állt a ló vagy lovasa, akkor is a maximumot próbálta kihozni belőlük.

Ez minden esetben sikerült is, így minden résztvevő – átvéve Nicolette lelkesedését – új lendületet kapott a lovaglás művészete terén.

Mivel ez a két nap itt az Unikornisban bíró és edző továbbképzés is volt, ezért érthető módon jó pár hazai bíró is ellátogatott az eseményre, edző viszont már kevesebb... Szlovákiában élő magyar és svájci lovas és edző ellenben igen…

Fotó: Somogyvári Anett

Arie Yom-Tov – aki nemcsak az Unikornis Lovarda infrastruktúráját biztosította, hanem anyagilag is támogatta az edzőtábort, ezzel olcsóbbá tette a magyar lovasok számára ezt a rendkívüli szakmai programot – elmondta, hogy úgy gondolja, amire a hazai díjlovassportnak a legnagyobb szüksége van, az a tanulás – a szó minden értelmében. Ennek a lehetőségét szerette volna biztosítani mindig a magyar díjlovasoknak. A közeljövőben, előreláthatóan januárban egy tréningversenynek, februárban és áprilisban a Téli Kupa CDN-A/B versenynek, majd májusban egy nemzetközi versenynek ad otthont az Unikornis Lovarda, ahol a CDI-W mellett minden korosztály számára biztosítunk megmérettetési lehetőséget. Természetesen remélhetően folytatódni fog az edzőtáborok sora is!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert az októberi vizsgán. A fiatal tehetségre már tavaly is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. Idén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval teljesített két szakágban.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

A lovagoltatástól a marhatenyésztésig: egy családi gazdaság sikertörténete

Lovak, mangalicák, szarvasmarhák, mezőgazdaság, vendéglátás és idegenforgalom. Röviden így foglalható össze a Zala-völgyi Kustányban fekvő egykori Batthyány-birtok, ma zalaszentlászló-szentmihálypusztai gazdaság tevékenysége.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.