Back to top

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Majdnem tíz éve, hogy először találkoztam Nicolette-el, amikor is lánya, Dana éppen megnyerte a póni Európa-bajnokságot. Legközelebbi találkozásunknál a junior Európa-bajnokságot, majd – akkor már jó ismerősök voltunk – a 21 év alatti fiatal lovasok Európa-bajnokságát nyerte meg. Ezalatt az idő alatt 24 érmet gyűjtöttek Nicolette tanítványai különböző korosztályokban kontinensbajnokságokon. Jómagam hol edzőként, hol csapatvezetőként, hol egyszerre mindkét szerepben – megmondom őszintén, néha kicsit irigykedve – néztem, ahogy különböző országokból való lovasaival gyűjti az Európa-bajnoki érmeket. Éppen ezért tartottam fontosnak annak idején, hogy nyilvános edzőtáborra hívjam meg Magyarországra.

Fotó: Somogyvári Anett

Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy szoros együttműködés alakuljon ki az ötcsillagos holland edzőnő és a magyar díjlovaglás egyik legnagyobb segítője, Arie Yom-Tov között.

Így került sor arra, hogy Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is a pilisjászfalui Unikornis Lovardába látogatott Nicolette van Leeuwen

A Nicolette-re egyébként is jellemző lelkesedés magával ragadott mindenkit. Sokszor az előírt idő többszöröse is kevésnek bizonyult, hiszen most minden résztvevő és érdeklődő számára egyértelművé vált, hogy a holland lovassikerek titka a szisztematikus munka.

Fotó: Somogyvári Anett

Ahogy többször is hangsúlyozta, csak egy elengedett és kigimnasztikázott lóval lehet valaki eredményes a mai díjlovassportban. Nagyon fontos, hogy a lovas tisztában legyen, hogy mi történik „alatta”. A lovasnak nem csak azt kell megértenie, hogy sokszor az érzései, amikre alapozza cselekedeteit a lova hátán, teljesen más képet adnak a földről nézve. Ehhez Nicolette néha a legegyszerűbb módszert választotta: gyors felvételt készített az adott pillanatról és azt megmutatva a lovasnak együtt elemezték ki a továbblépés útját. Ez lehet, hogy néha időigényesebbnek tűnik és kényelmetlennek egy edző számára, de Nicolette „ötcsillagos” tapasztalata igaznak bizonyult, a lovasok nagy része szinte azonnal korrigálni tudott.

A másik fontos alapelv, hogy a gimnasztikának a ló „biomechanikájára” kell épülnie. Ez magas fokú anatómiai ismereteket is feltételez az edzőtől. A hosszú évek alatt megszerzett ilyetén tudását Nicolette itt az Unikornis fedelesében – edzés közben is segítségül hívva az internetet – rövid, képekkel is illusztrált gyors elméleti oktatásokkal próbálta átadni.

A jó idomítómunka csak akkor lehet eredményes, ha tudja a lovas, hogy milyen izmoknak kell megmozdulniuk, és azt hogy lehet elérni.
Fotó: Somogyvári Anett

Persze ehhez elengedhetetlen a jó és a lovat nem zavaró ülés. Éppen ezért volt szembetűnő, hogy amennyiben Nicolette úgy ítélte meg, hogy bármilyen ülésbeli hiba zavarja a végrehajtást, minden szintű lovasnál gátlástalanul visszakanyarodott az alapokhoz és azt rendezte először. Filozófiája, hogy első a jó állapot a lónál, és csak aztán következhetnek a feladatok. Ez nemcsak elengedettséget jelent, hanem jó egyensúlyt is. Ezeken az edzéseken a „hegyre fel” tendencia nemcsak álom volt, hanem sokszor be is teljesedett a munka végére.

A napi közel tízórányi edzés sem csökkentette Nicolette lendületét és mindegy, milyen képzettségi szinten állt a ló vagy lovasa, akkor is a maximumot próbálta kihozni belőlük.

Ez minden esetben sikerült is, így minden résztvevő – átvéve Nicolette lelkesedését – új lendületet kapott a lovaglás művészete terén.

Mivel ez a két nap itt az Unikornisban bíró és edző továbbképzés is volt, ezért érthető módon jó pár hazai bíró is ellátogatott az eseményre, edző viszont már kevesebb... Szlovákiában élő magyar és svájci lovas és edző ellenben igen…

Fotó: Somogyvári Anett

Arie Yom-Tov – aki nemcsak az Unikornis Lovarda infrastruktúráját biztosította, hanem anyagilag is támogatta az edzőtábort, ezzel olcsóbbá tette a magyar lovasok számára ezt a rendkívüli szakmai programot – elmondta, hogy úgy gondolja, amire a hazai díjlovassportnak a legnagyobb szüksége van, az a tanulás – a szó minden értelmében. Ennek a lehetőségét szerette volna biztosítani mindig a magyar díjlovasoknak. A közeljövőben, előreláthatóan januárban egy tréningversenynek, februárban és áprilisban a Téli Kupa CDN-A/B versenynek, majd májusban egy nemzetközi versenynek ad otthont az Unikornis Lovarda, ahol a CDI-W mellett minden korosztály számára biztosítunk megmérettetési lehetőséget. Természetesen remélhetően folytatódni fog az edzőtáborok sora is!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.

A muraközi ló és a magyartarka

A szarvasmarha állományok mellett jól megfér egy-két muraközi ló. Ahol a lehetőségek és a körülmények engedik még munkára is használható, de akár hobbi lóként is van helye a családban, nyugodtsága, szelídsége okán a család bármely tagjának barátja lehet. Ez lehetőséget adhat arra, hogy a muraközi ló ismét fénykorát élje.

Tavaszi teendők lovainknál és a legelők körül

A lovas ember számára a tavasz nemcsak a lovaglás szépségét hozza el újra, hanem rengeteg teendőt is tartogat a lovak és az istálló körül. Megkezdődik az ellési időszak, a kancák fedeztetése, és beindul a versenyszezon. A lovaknál elkezdődik a szőrváltás, és a hosszú téli hónapok után újra legelőre kerülnek. Tehát a rendelkezésre álló gyepterületeinket is fel kell készítenünk a következő szezonra.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.