Back to top

Növekszik az arák száma Magyarországon

Sajnos nem menyasszonyból van egyre több hazánkban, hanem az arapapagájok iránti kereslet növekszik, ami viszont örvendetes. A válság idején sokan felhagytak a nagypapagájok tenyésztésével, ám akik kitartottak, úgy tűnik, jól jártak. A vásárlók ma leginkább a kék-sárga arát keresik, melynek testhossza mintegy 86 centiméter – méretei valóban lenyűgözőek.

Sokak szerint a Föld egyik legszebb madaráról van szó, hiszen a feketétől kezdve a kéken és a sárgán át a fehérig minden színben tündököl. A tojó és a hím között nehéz különbséget tenni: egyesek szerint a tojó némileg kisebb, de ez nem biztos jel. Furcsamód ugyanis a hosszan együtt tartott azonos nemű egyedek idővel etethetik egymást, sőt pározhatnak is, tehát legjobb, ha mihamarabb DNS-vizsgálattal állapítjuk meg az ivart.

Az állatok életkorára leginkább szivárványhártyájuk színéből következtethetünk, mivel ez a még nem ivarérett egyedeknél sötétbarna, a tenyészérett madarak esetében pedig fekete.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ma már a fogságban tartott állomány döntően nem vadonból befogott. Ez azzal is jár, hogy ivarérettségüket generációról generációra hamarább érik el. Míg régebben 4-5 éves kor előtt a tojók nem raktak tojást, mára előfordul, hogy ez már kétéves korukban megtörténik.

A kék-sárga ara a vadonban nemigen nevezhető szapora állatnak, hiszen 1-3 tojást tojik, s nemritkán csak kétévente szaporodik. Ezzel szemben a fogságban,

ha elszedik tojását, szinte folyamatosan újat rak, előfordult olyan egyed, mely egy év alatt harmincat is letojt.

Ez azonban a tojó egészségét veszélyezteti. Mivel a faj viszonylag könnyen tenyészthető, s eleve sokat importáltak belőle, nem meglepő, hogy ma ez a legkeresettebb és leggyakrabban tartott ara, melynek ára az elmúlt 15 évben nem változott. Ez az egyre jobban kiforrott tenyésztési módszerekre vezethető vissza.

Emellett más arafajok száma sem csökken: egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai madárgyűjteményekben több milliós madarak, mint például a világ legnagyobb papagájfaja, a jácintkék ara.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Immár a mezei a leggyakoribb veréb

A közelmúltban hazánkban megfigyelték a Földközi-tenger vidékén honos berki verebet, így nálunk immár hivatalosan is három verébfaj fordul elő. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a házi veréb volt a legelterjedtebb, mára a mezei vette át az elsőséget. Ez utóbbi faj szinte egész Európában fészkelő madár, hazánkban is gyakori.

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Mégsem halt ki az indonéziai óriásméh - videóval!

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában - írja a The Guardinan online kiadása. A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, ám az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Repülő ékszerek

Gyönyörű színezetű tollazata kétségkívül a természet egyik remekműve. Hátoldala csillogó smaragdzöld és kék színben ragyog, torka és tarkófoltja fehér, a feje és testének alsó része pedig sárgásbarna. A jégmadár fenséges megjelenése más fajokkal összetéveszthetetlen, így bár ritkán kerül szemünk elé, könnyen azonosítható.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Mogyorós pele – nem mogyorón él

Hazánkban három pelefaj él, melyek közül a mogyorós pele 7-9 centiméteres testhosszával és 6-7 centiméteres farkhosszával a legkisebbnek számít. Elnevezése minden bizonnyal a német fajnévből ered. Ám az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a nálunk élő példányok nem a mogyoróra alapozzák takarmánybázisukat.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.