Back to top

Növekszik az arák száma Magyarországon

Sajnos nem menyasszonyból van egyre több hazánkban, hanem az arapapagájok iránti kereslet növekszik, ami viszont örvendetes. A válság idején sokan felhagytak a nagypapagájok tenyésztésével, ám akik kitartottak, úgy tűnik, jól jártak. A vásárlók ma leginkább a kék-sárga arát keresik, melynek testhossza mintegy 86 centiméter – méretei valóban lenyűgözőek.

Sokak szerint a Föld egyik legszebb madaráról van szó, hiszen a feketétől kezdve a kéken és a sárgán át a fehérig minden színben tündököl. A tojó és a hím között nehéz különbséget tenni: egyesek szerint a tojó némileg kisebb, de ez nem biztos jel. Furcsamód ugyanis a hosszan együtt tartott azonos nemű egyedek idővel etethetik egymást, sőt pározhatnak is, tehát legjobb, ha mihamarabb DNS-vizsgálattal állapítjuk meg az ivart.

Az állatok életkorára leginkább szivárványhártyájuk színéből következtethetünk, mivel ez a még nem ivarérett egyedeknél sötétbarna, a tenyészérett madarak esetében pedig fekete.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ma már a fogságban tartott állomány döntően nem vadonból befogott. Ez azzal is jár, hogy ivarérettségüket generációról generációra hamarább érik el. Míg régebben 4-5 éves kor előtt a tojók nem raktak tojást, mára előfordul, hogy ez már kétéves korukban megtörténik.

A kék-sárga ara a vadonban nemigen nevezhető szapora állatnak, hiszen 1-3 tojást tojik, s nemritkán csak kétévente szaporodik. Ezzel szemben a fogságban,

ha elszedik tojását, szinte folyamatosan újat rak, előfordult olyan egyed, mely egy év alatt harmincat is letojt.

Ez azonban a tojó egészségét veszélyezteti. Mivel a faj viszonylag könnyen tenyészthető, s eleve sokat importáltak belőle, nem meglepő, hogy ma ez a legkeresettebb és leggyakrabban tartott ara, melynek ára az elmúlt 15 évben nem változott. Ez az egyre jobban kiforrott tenyésztési módszerekre vezethető vissza.

Emellett más arafajok száma sem csökken: egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai madárgyűjteményekben több milliós madarak, mint például a világ legnagyobb papagájfaja, a jácintkék ara.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.