Back to top

Uniós gyorssegély az Angliába exportáló ágazatoknak

Egyre valószínűbb a megegyezés nélküli, azaz a „no-deal” Brexit. Az ír gazdák már most aggódnak, mi lesz, ha elveszítik egyetlen közvetlen szomszédjuk szabad piacát. Az Unió kész anyagi támogatást nyújtani a veszélybe kerülő ágazatoknak.

Sunday Times ír kiadásában megjelent cikk tanulsága szerint az Unió kész segíteni az ír gazdákat „no-deal” Brexit esetén. Az ír szarvasmarha ágazat és tejipar legfontosabb célországa Anglia, így

Írország várhatóan nem csak egyetlen közvetlen szomszédját, hanem legjelentősebb szabad piacát is el fogja veszíteni a britek kilépése után.

Michael Creed ír agrárminiszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a gazdáknak több száz millió euróra lenne szüksége, hogy ellensúlyozzák az árak elszabadulását a húsmarha ágazatban és a tejipar.

A támogatási rendszer végleges formájáról Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős uniós biztos és Creed már részletesen tárgyalt.

Az intézkedések hasonlóak lesznek ahhoz, amit az Unió akkor alkalmazott, amikor Oroszország számos uniós mezőgazdasági terméket kitiltott a piacairól.

Mivel a belga és a holland virágtermesztők, illetve a dán tejipar és sertéstartók is jelentős mértékben exportálnak Angliába, így ők is az ír példához hasonló támogatásban részesülhetnek.

Pénzt bárhonnan

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar azt nyilatkozta, felhívta Európai Bizottság figyelmét, hogy Dublin minden lehetséges eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy segítség az ír cégeket, farmereket, legyen szó legyen szó EU-s forrásokról vagy hazai gyorssegélyekről.

Írország nagyon szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, mivel minden ágazata, de különösen az agrárélelmiszer szektor, az exportra, sőt elsősorban a brit exportra épít, ezért

a „no-deal” Brexit után Írországé lesz a legsebezhetőbb gazdaság az Unión belül.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.