Back to top

Uniós gyorssegély az Angliába exportáló ágazatoknak

Egyre valószínűbb a megegyezés nélküli, azaz a „no-deal” Brexit. Az ír gazdák már most aggódnak, mi lesz, ha elveszítik egyetlen közvetlen szomszédjuk szabad piacát. Az Unió kész anyagi támogatást nyújtani a veszélybe kerülő ágazatoknak.

Sunday Times ír kiadásában megjelent cikk tanulsága szerint az Unió kész segíteni az ír gazdákat „no-deal” Brexit esetén. Az ír szarvasmarha ágazat és tejipar legfontosabb célországa Anglia, így

Írország várhatóan nem csak egyetlen közvetlen szomszédját, hanem legjelentősebb szabad piacát is el fogja veszíteni a britek kilépése után.

Michael Creed ír agrárminiszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a gazdáknak több száz millió euróra lenne szüksége, hogy ellensúlyozzák az árak elszabadulását a húsmarha ágazatban és a tejipar.

A támogatási rendszer végleges formájáról Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős uniós biztos és Creed már részletesen tárgyalt.

Az intézkedések hasonlóak lesznek ahhoz, amit az Unió akkor alkalmazott, amikor Oroszország számos uniós mezőgazdasági terméket kitiltott a piacairól.

Mivel a belga és a holland virágtermesztők, illetve a dán tejipar és sertéstartók is jelentős mértékben exportálnak Angliába, így ők is az ír példához hasonló támogatásban részesülhetnek.

Pénzt bárhonnan

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar azt nyilatkozta, felhívta Európai Bizottság figyelmét, hogy Dublin minden lehetséges eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy segítség az ír cégeket, farmereket, legyen szó legyen szó EU-s forrásokról vagy hazai gyorssegélyekről.

Írország nagyon szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, mivel minden ágazata, de különösen az agrárélelmiszer szektor, az exportra, sőt elsősorban a brit exportra épít, ezért

a „no-deal” Brexit után Írországé lesz a legsebezhetőbb gazdaság az Unión belül.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelik a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatás maximumát

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Aggódnak a brit gazdák

Nyolc százalékos gazdasági visszaesés, befulladó beszerzésimenedzser-index, aggódó brit gazdák és az egyre nehezedő uniós élelmiszerexport – a lehető legsötétebb jóslatok kerültek ijesztő közelségbe a brexit előtti utolsó hetekben. A március végi kilépésig kisebbfajta csodára lenne szükség egy rendezett és megengedő kilépési megállapodás teljes körű elfogadtatásáig.

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Tetemes bírság fakivágásért

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtott a brightoni törvényszéki bíróság egy ingatlanbefektetőt, mely engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

Ezren pályáztak tanyafejlesztésre

Lezárult a Tanyafejlesztési Program, amelyre csaknem ezer pályázat érkezett. Az Agrárminisztérium duplájára emelte a program keretében elnyerhető támogatás összegét, így az idei évben mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A program alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása, valamint a tanyasi gazdálkodás megújítása.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A digitalizáció a fejlődés kulcsa

A Közös Agrárpolitika forrásainak megőrzését célzó tárgyalásokon való eredményes fellépést, az osztatlan közös tulajdon körüli problémák felszámolását, az öntözésfejlesztést, valamint a digitalizáció elterjedésének támogatását nevezte a következő év, illetve évek legfontosabb feladatának Farkas Sándor.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.