Back to top

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Fotó: Csatlós NOrbert

A kiállítást megnyitó Semjén Zsolt szerint fontos lépéseket kellett tennünk ahhoz, hogy a magyar vadgazdálkodás, vadászati kultúra visszanyerje régi fényét és hazánk vadászati nagyhatalommá válhasson.

Ezek közt említette a miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a fegyvertörvény észszerűsítését, az új vadászati törvény elfogadását, az Országos Magyar Vadászkamara szerepének erősítését, a több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását, a több irányú szakmai megállapodásokat, és a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Kiállításra való felkészülést.

Az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján ugyanis újra hazánkban találkozik a vadásztársadalom színe-java. A világkiállítás egyik központi helyszíne lesz a Hungexpo területe is, melynek megújítására csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány. A nagyszabású fejlesztéseket azonban úgy ütemezik, hogy annak gyümölcsét már a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is élvezhessék, és a későbbiekben is számos színvonalas rendezvénynek ad majd otthont a vásárközpont, hangsúlyozta Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosa is.

Fotó: Csatlós NOrbert

A 2021-es nagyszabású kiállítás megszervezéséről FeHoVa megnyitóján  írt alá együttműködési megállapodást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A nagyszabású rendezvény saját standon mutatkozik be a kiállításon.

A vadászat és horgászat nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínál, hanem komoly gazdasági jelentőségük is van, mondta a megnyitón Nagy István agrárminiszter.

Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk mennyisége és minősége egyaránt páratlan értéket képvisel.

Az agárminiszter kiemelte, hogy az agrártárca  támogatja a fenntartható vadászatot. A közelmúltban hatályba lépett rendelkezések például lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását, és előírják, hogy a jövőben elöl tölthető fegyverrel is folytatható társas vadászat.

Fotó: Csatlós NOrbert
Az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait is kiemelten támogatja a minisztérium. A társaságok 2014 és 2018 között közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére.

Jelenleg mintegy 2000 erdészeti közjóléti létesítmény látogatható szabadon és díjmentesen.

Az állami erdészeti társaságok a FeHoVa kiállításon is bemutatják társadalmi szerepvállalásukat, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

Fotó: Csatlós NOrbert

Üde színfoltja volt a megnyitónak, amikor Nagy István agrárminiszter a Magyar Erdők Nagykövetének nevezte ki Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészt.

A 26. FeHoVa a hagyományos programok mellett újdonságokkal is várja a látogatókat, Kontinensek világa címmel ritka és különleges vadfajokból rendeztek be bemutatót, és  bizonyára sokakat vonz majd a Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny is.

Fotó: Csatlós NOrbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

A kinigli múltja és jelene

Nem is lehetne más aktuálisabb, mint a nyúl, így húsvét közeledtével. A mindenki által dajkált, aranyos és tüneményes szőrgombócról különféle foltos tapsifülesek jutnak az ember eszébe. Ezeknek a házi kedvenceknek az őse az üregi nyúl, amit Európába az ókori népek telepítettek be.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.