Back to top

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Fotó: Csatlós NOrbert

A kiállítást megnyitó Semjén Zsolt szerint fontos lépéseket kellett tennünk ahhoz, hogy a magyar vadgazdálkodás, vadászati kultúra visszanyerje régi fényét és hazánk vadászati nagyhatalommá válhasson.

Ezek közt említette a miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a fegyvertörvény észszerűsítését, az új vadászati törvény elfogadását, az Országos Magyar Vadászkamara szerepének erősítését, a több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását, a több irányú szakmai megállapodásokat, és a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Kiállításra való felkészülést.

Az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján ugyanis újra hazánkban találkozik a vadásztársadalom színe-java. A világkiállítás egyik központi helyszíne lesz a Hungexpo területe is, melynek megújítására csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány. A nagyszabású fejlesztéseket azonban úgy ütemezik, hogy annak gyümölcsét már a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is élvezhessék, és a későbbiekben is számos színvonalas rendezvénynek ad majd otthont a vásárközpont, hangsúlyozta Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosa is.

Fotó: Csatlós NOrbert

A 2021-es nagyszabású kiállítás megszervezéséről FeHoVa megnyitóján  írt alá együttműködési megállapodást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A nagyszabású rendezvény saját standon mutatkozik be a kiállításon.

A vadászat és horgászat nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínál, hanem komoly gazdasági jelentőségük is van, mondta a megnyitón Nagy István agrárminiszter.

Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk mennyisége és minősége egyaránt páratlan értéket képvisel.

Az agárminiszter kiemelte, hogy az agrártárca  támogatja a fenntartható vadászatot. A közelmúltban hatályba lépett rendelkezések például lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását, és előírják, hogy a jövőben elöl tölthető fegyverrel is folytatható társas vadászat.

Fotó: Csatlós NOrbert
Az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait is kiemelten támogatja a minisztérium. A társaságok 2014 és 2018 között közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére.

Jelenleg mintegy 2000 erdészeti közjóléti létesítmény látogatható szabadon és díjmentesen.

Az állami erdészeti társaságok a FeHoVa kiállításon is bemutatják társadalmi szerepvállalásukat, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

Fotó: Csatlós NOrbert

Üde színfoltja volt a megnyitónak, amikor Nagy István agrárminiszter a Magyar Erdők Nagykövetének nevezte ki Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészt.

A 26. FeHoVa a hagyományos programok mellett újdonságokkal is várja a látogatókat, Kontinensek világa címmel ritka és különleges vadfajokból rendeztek be bemutatót, és  bizonyára sokakat vonz majd a Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny is.

Fotó: Csatlós NOrbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.