Back to top

Zöldség-gyümölcsfogyasztással a piaci válság ellen

Termelési válsággal néz szembe Európa, ha nem tesz valamit a közeljövőben a zöldség- és gyümölcsfogyasztás föllendítése érdekében. Az Európai Frisstermék Szövetség, a Freshfel arra figyelmeztet, hogy az elhúzódó orosz embargó és más piaci nehézségek, valamint klímaváltozás és a küszöbön álló Brexit miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülhet az ágazat.

A 18 és 30 év közötti korosztály fogyasztja a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt
A 18 és 30 év közötti korosztály fogyasztja a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt
A piaci bizonytalanságok és időjárási szélsőségek fokozódása miatt veszélybe kerülhet a termelés. Az utóbbi években az időjárás kedvezőtlen hatásai miatt ugyanis romlott az áruminőség, ellátási zavarok alakultak ki, bizonyos termékekből kevés, másból sok volt a piacon.

A Brexit kimenetele még nem ismert, de vészesen közeleg a március 29-ei időpont.

A belső piac védelme egyre fokozódik világszerte, Oroszország mellett a mediterrán térség országai is importkorlátozásokat vezetnek be, ami miatt előre nem látható kereskedelmi környezet alakul ki, ezért a vállalkozásoknak a piaci kockázatok minél sokrétűbb csökkentésére kell fölkészülniük.

A Freshfel szerint az ágazatnak sok tennivalója van még a fogyasztásösztönzés terén, mivel az európai lakosság zöldség-gyümölcsfogyasztása nem éri el a WHO által javasol napi 400 grammot. Tavaly a Freshfel és partnerei 43 ajánlást fogalmaztak meg arra, hogyan tudják az egyes közösségek ösztönözni a zöldég-gyümölcsfogyasztást saját területükön. Emellett a Zöldség és Gyümölcs Kutatási és Információs Ügynökséggel (Aprifel) közösen, az Európai Bizottság finanszírozásával hároméves fogyasztásösztönző marketingprogramot indít „Zöldséggel és gyümölccsel az egészséges Európáért” címmel a 18 és 30 év közötti lakosság körében. Ez az életkorcsoport fogyasztja ugyanis a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.