Back to top

Egy igazi törpe a ház körül, a sebright

A legtöbb törpetyúkkal ellentétben – melyek a nagytermetűeknek hasonmásai, kistestű változatai – a sebright igazi törpetyúk. Az angol sir John Sebright 1800 körül azt tűzte ki célul, hogy létrehoz egy szegélyes mintázatú fajtát. Ez a törekvése nagyszerűen sikerült.

Kakasok dísztollak nélkül A fajta jellegzetessége, hogy a kakas és a tyúk küllemre szinte teljesen megegyezik, ez az őstípus létrehozójának egy zseniális ötlete volt. Ezt úgy érte el, hogy „tojótollú” kakasokat alkalmazott, magyarán olyanokat, melyek a tollazatot tekintve nem mutatnak másodlagos ivari jegyeket. Így tehát nincsenek dísztollak, ami viszont azt eredményezi, hogy a kakasoknál is az egész testen megfigyelhető a gyönyörű szegélyesség. A tipikus sebright szegélyezettségnél az alapszín egészen a toll pereméig visszaszorul, és ott mélyfekete zölden fénylő szegélyként jelentkezik.

Fontos, hogy a tollak elég szélesek és mandula alakúak legyenek, melyek az ezüstszínűeknél fehér tollmintával, az aranyszínűeknél aranybarna belső rajzolattal rendelkeznek.

Nagyon nagy jelentőséggel bír a tollközép tisztasága, melyen az ezüstszínűeknél nem lehet sötét vagy sárgás színberakódás, és az aranyszínűeknél szép aranybarnának kell lennie, nem nyomhatja el agyagos színeződés. Minden egyes tollon egyenletesnek kell lennie a fekete szegélynek, ne legyen se túl széles, se túl keskeny. A farktollakon és a kormánytollakon is megjelenik az alapszín. A szegély a szárnyakon jellegzetes csíkozottságban jelenik meg. A korrekt szín és minta csak az elég széles tollon jut teljesen érvényre, a keskeny lándzsa alakú toll ezért éppúgy hiba, mint a szürke szegély vagy a félholdalakú minta.

Taraja ma már kárminpiros!

A sebright az egyik legkisebb ismert törpe, a madarak átlagban 550 g súlyúak, miközben a törpék többsége majd kétszer ekkora. A sebright nagyon rövidhátú, hetyke kiállású. A mell egész erősen kidüllesztett, a farok magasan szétterjesztetten hordott. A sebright tollai szélesek, lekerekítettek, a nyak kicsit hátrafelé hajlik. A fej eléggé rövid, rózsatarajos, melynek tövise egyenesen hátrafelé áll. A tarajnak már nem szederszínűnek kell lenni, mint korábban, hanem kárminpirosnak. A közepes méretű füllebenyek is pirosak. A szem színe sötétbarna, a lábak kékesszürkék. A tojó neméből adódóan összességében még kecsesebb és törpeszerűbb, mint a kakas. Az első sebrightok fekete szegélyes arany és fekete szegélyes ezüstszínűek voltak. Hosszú ideig csupán ebben a két színösszetételben tenyésztették őket, de az elmúlt században idővel szülőhazáján kívül más színek is feltűntek, így pl. a fehérszegélyes sárga vagy a feketeszegélyes citromsárga. Ugyanakkor továbbra is a két eredeti szín számít még mindig népszerűbbnek.

A sebrightok mozgékony, mokány kis madarak, amelyek meglehetősen könnyen szelídülnek.

Igazi dísztyúkok, és ennek megfelelően nem valami híresen jó tojók, a tojásuk mérete is kicsi. Évi tojáshozama 80-100 db között van, a tojások tömege 30-35 g között változik, keltetésre a 35 g-os tojások a legmegfelelőbbek.

Tenyésztojás csak áprilistól

Korlátozott méreteik nagy előnye, hogy kisebb tyúkólban is nagyon jól elférnek. Egy sebright párt bármely kisebb kertben tarthatunk. Az állatok egymással szemben is béketűrőek, további nagy előny, hogy a kakasok nem valami hangoskodók vagy harsány kukorékolók. Egy-két óvintézkedést betartva még egy sűrűn lakott övezetben is tartható fajta. Kotlanak, de nem ez a legjellemzőbb tulajdonságuk.

Tudni kell, hogy hidegben nem igazán termékenyek. Az év elejéről származó tojások így általában terméketlenek, és a kakasok csak akkor válnak élénkebbé, amikor a hőmérő higanyszála kissé feljebb csúszik.

A legjobb ezért ezeket a dísztyúkokat az áprilisi, májusi, júniusi időszakban tenyésztésbe fogni. Szinte az összeg sebright vérvonal nagyon fogékony a Marekbetegségre. Általában a kifejlett állatokra sújt le, a tojóknál gyakorta az első tojásrakási időszak alatt jelentkezik. Ezért igen fontos a megelőzés – az oltás. Vásárlásnál mindig meg kell kérdezni, hogy megkapta-e az állat. Hazánkban 1975 óta tenyésztik a két eredeti színváltozatot, ezek elsősorban kelet-német és angol tenyésztőktől kerültek hozzánk. Elterjedése, ismertsége hullámzó. Mivel gazdasági jelentősége nincsen, legtöbben kiállítási fajtaként ismerik.

Szénási Gábor

Újhartyán

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Nagyobb figyelmet a baromfinak: Baromfi Világnap május 3-án

Május 3-án ünnepli az idén a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.