0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Illatjelek a varroával fertőzött fiasból

Nemcsak a magasfokú tisztogatási hajlam segíti a varroával fertőzött méhlárvák eltávolítását a fiasításból, hanem a fiasítás fokozott illatjelzései is.

Tizenegyszer több varroával fertőzött méhlárvát távolították el a tisztogató méhek azokból a fias lépekből, melyek eleve (VSH-varroa sensitive hygiene) vagyis varroára rezisztens méhcsaládokból származtak, mint azokból, melyek átlagos családból kerültek hozzájuk. ( A varroa rezisztenciáról lásd átfogó cikkünket: Méhészek álma: a varrorezisztencia címmel.)

Az amerikai kutatók ebből arra következtettek, hogy a (VSH) méhlárvából fokozott illatjelek kerülnek a környezetbe, melyet a tisztogató méhek inkább megéreznek és eltávolítanak.

A kutatások során eddig csak a tisztogató hajlamot kutatták, de ezzel a figyelem a fiasítás illatjelzéseire is ráterelődött. A két éves kísérlet során a varroával fertőzött lárvák eltávolítása meglehetősen változó hatékonysággal történt, ami arra utalhat, hogy a lárvák fokozott illatjelzés generálása nem feltétlenül öröklődik át a következő generációra.

Forrás: Deutsches Beinenjournal 2019/1