Back to top

Nők a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben

Ilyen még nem volt: február 8-án, pontosan egy hónappal a nemzetközi nőnap előtt – amelyet Berlinben az idén hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítottak – a Fruit Logistica harmadik napján világtalálkozót szerveznek a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nőknek.

A Global Women’s Network néven meghirdetett eseményt Viviane Schappo, Monica Bratuti és Julie Escobar szervezik, hárman összesen több mint 25 éves tapasztalattal büszkélkedhetnek a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben. A női vezetőknek ahhoz a generációjához tartoznak, amely részt vett ennek az üzletágnak a formálásában, folyamatos fejlesztésében, és már összegyűlt annyi tapasztalata, hogy van miből továbbadnia. Erre pedig hol is nyílna kedvezőbb alkalom, mint a Berlinben a napokban zajló Fruit Logisticán, amely kétségtelenül ennek az üzletágnak a legnagyobb szabású nemzetközi találkozója.

Kár, hogy a köztudatban leginkább ilyesmire korlátozódik a nők szerepe a zöldség-gyümölcs üzletágban...
Fotó: Messe Berlin

„Hihetetlenül izgulunk, hogyan fogadják majd a résztvevők a rendezvényünket, mindenesetre fantasztikusan sokan biztosítottak minket már jó előre a támogatásukról, és jelezték, hogy mindenképpen eljönnek” – nyilatkozta pár nappal az óriási szabású világtalálkozó előtt Julie Escobar. Mint fogalmazott,

legfőbb ideje, hogy reflektorfénybe kerüljön, mi mindent köszönhet a zöldség- és gyümölcskereskedelem az ágazatban tevékenykedő nőknek.

A találkozó ezért messze nemcsak üzleti lehetőségekről fog szólni, hanem inspirációt is szándékozik adni a megjelenteknek, hogy maradjanak kapcsolatban egymással, támogassák egymás munkáját, hogy még jobb vezetőkké válhassanak.

A rendezvényre természetesen kizárólag női előadókat hívtak, ők viszont négy kontinens négyféle kultúrájában élik mindennapjaikat: Linda Carobbi (az olaszországi Savino del Bene igazgatója) Európát, Michelle Masek (az Apeel Sciences marketingigazgatója) az USA-t, Rocio Aguilar (a mexikói Altar Produce szenior exportvezetője) Latin-Amerikát, Ebby Loo (a malajziai Euro Atlantic Group ügyvezetője) pedig Ázsiát képviseli. Az ő prezentációikat kiegészítő ötödik előadó, Laura Dellinger pedig a gazdasági életben elhelyezkedő nők karrierprogramjainak szakértője, ő a más szakterületekről gyűjtött tapasztalatait fogja megosztani.

Az eseményt február 8-án, a Fruit Logistica utolsó napján tartják, 10.00–11.30-ig, a 6.3-as csarnok B termében.

A részletek itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Bükk, tölgy mint "gyümölcsfa"?

Szerte a világon népszerűek a kiváló gyümölcsök, közben megfigyelhető nemcsak a régi, termesztésből eltűnt gyümölcsfélék iránti érdeklődés, hanem az archaikum kínálta különlegességek keresése is. Mindez jól illeszkedik a reformtáplálkozás keretébe, ugyanakkor nem hisszük, hogy ezek döntően megváltoztatnák az eddigi „pomológiai kereteket”. A táplálkozáskultúránkat azonban gazdagíthatja – szerencsére…