Back to top

Nők a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben

Ilyen még nem volt: február 8-án, pontosan egy hónappal a nemzetközi nőnap előtt – amelyet Berlinben az idén hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítottak – a Fruit Logistica harmadik napján világtalálkozót szerveznek a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nőknek.

A Global Women’s Network néven meghirdetett eseményt Viviane Schappo, Monica Bratuti és Julie Escobar szervezik, hárman összesen több mint 25 éves tapasztalattal büszkélkedhetnek a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben. A női vezetőknek ahhoz a generációjához tartoznak, amely részt vett ennek az üzletágnak a formálásában, folyamatos fejlesztésében, és már összegyűlt annyi tapasztalata, hogy van miből továbbadnia. Erre pedig hol is nyílna kedvezőbb alkalom, mint a Berlinben a napokban zajló Fruit Logisticán, amely kétségtelenül ennek az üzletágnak a legnagyobb szabású nemzetközi találkozója.

Kár, hogy a köztudatban leginkább ilyesmire korlátozódik a nők szerepe a zöldség-gyümölcs üzletágban...
Fotó: Messe Berlin

„Hihetetlenül izgulunk, hogyan fogadják majd a résztvevők a rendezvényünket, mindenesetre fantasztikusan sokan biztosítottak minket már jó előre a támogatásukról, és jelezték, hogy mindenképpen eljönnek” – nyilatkozta pár nappal az óriási szabású világtalálkozó előtt Julie Escobar. Mint fogalmazott,

legfőbb ideje, hogy reflektorfénybe kerüljön, mi mindent köszönhet a zöldség- és gyümölcskereskedelem az ágazatban tevékenykedő nőknek.

A találkozó ezért messze nemcsak üzleti lehetőségekről fog szólni, hanem inspirációt is szándékozik adni a megjelenteknek, hogy maradjanak kapcsolatban egymással, támogassák egymás munkáját, hogy még jobb vezetőkké válhassanak.

A rendezvényre természetesen kizárólag női előadókat hívtak, ők viszont négy kontinens négyféle kultúrájában élik mindennapjaikat: Linda Carobbi (az olaszországi Savino del Bene igazgatója) Európát, Michelle Masek (az Apeel Sciences marketingigazgatója) az USA-t, Rocio Aguilar (a mexikói Altar Produce szenior exportvezetője) Latin-Amerikát, Ebby Loo (a malajziai Euro Atlantic Group ügyvezetője) pedig Ázsiát képviseli. Az ő prezentációikat kiegészítő ötödik előadó, Laura Dellinger pedig a gazdasági életben elhelyezkedő nők karrierprogramjainak szakértője, ő a más szakterületekről gyűjtött tapasztalatait fogja megosztani.

Az eseményt február 8-án, a Fruit Logistica utolsó napján tartják, 10.00–11.30-ig, a 6.3-as csarnok B termében.

A részletek itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.