Back to top

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.

Jelenleg a permetlé fele nem ér célba, tudtuk meg Both Gyulától, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökétől. A víz felületi feszültsége a higany után a legnagyobb, ami meghatározza a permetcsepp tulajdonságait. Ezért a hatásfokozó szerek (adjuvánsok) nagy része a permetcsepp terülését segítő, felületifeszültség-csökkentő anyagok.

Hasonlóan fontos a víz tisztasága, hőmérséklete és kémhatása is, mindegyik tulajdonság befolyásolja a permetezés hatékonyságát.

Az öntözéshez kiváló az esővíz, de permetlé készítésénél vigyázzunk vele.
Az öntözéshez kiváló az esővíz, de permetlé készítésénél vigyázzunk vele.
A tározóból nyert vízben agyagszemcsék, algák vagy más szerves anyagok lehetnek, ezek is megkötik a hatóanyagokat, különösen a Bacillus thuringiensist. Éppen ezért az öntözéshez leginkább javasolt esővízzel is vigyázni kell, mivel a háztetőről lecsurgó víz szerves anyagot, mohát, zuzmót oldhat le.

A hideg vízben, 9 °C környékén már gélesedhetnek egyes készítmények, 18 °C fölött viszont megindulhat a lebomlásuk. A teljes sótartalom EC-mérővel határozható meg, és ökölszabályként elmondható, hogy 500 ppm fölött a víz nem alkalmas permetlékészítésre.

A sok vízben oldott só ugyanis kicsaphatja vagy lekötheti (inaktiválhatja) a hatóanyagokat.

A vízkeménységnek két formáját különböztetjük meg: változó keménységnek azt nevezzük, ami forralással megszüntethető, viszont a kalcium- és magnéziumtartalom által kialakuló állandó keménység nem változik. A vízben lévő kalcium, magnézium, vas megkötheti a növényvédő szer-hatóanyagot, vagy nem engedi a növénybe jutni. Erre egyes gyomirtó készítmények érzékenyek. Különösen figyeljünk oda a vízkeménységre, ha nagy lémennyiséggel és kis szerdózissal permetezünk, javasolja Both Gyula.

A kémhatás különösen érzékeny terület a permetlékészítéskor. 8-as pH fölött komoly szikesedési problémát okozhat a kezelés, 7-es pH fölött általában savanyítani kell a vizet, hogy jól oldódjanak a hatóanyagok, illetve oldatban is maradjanak, amíg a növényre jutnak.

Érzékeny készítménynél előfordulhat, hogy 6,1–7 pH között egy órán belül el kell végezni a permetezést, a 3,5–6 közötti tartományban erre 24 óránk van. A kémhatás csökkentésére jól bevált például az X-Change, ami 0,2 százalékos koncentrációban úgy csökkenti a pH-t 7,9-ről 5,8-ra, hogy nem emeli az EC-t.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének honlapján (www.vmnk.hu) a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó, ingyenesen használható kalkulátort találunk, amely a permetléhez használt víz pH-ja, illetve német keménységi foka alapján megadja az X-Change, illetve a Companion Gold készítmények szükséges dózisát.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.