0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.

Jelenleg a permetlé fele nem ér célba, tudtuk meg Both Gyulától, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökétől. A víz felületi feszültsége a higany után a legnagyobb, ami meghatározza a permetcsepp tulajdonságait. Ezért a hatásfokozó szerek (adjuvánsok) nagy része a permetcsepp terülését segítő, felületifeszültség-csökkentő anyagok.

Hasonlóan fontos a víz tisztasága, hőmérséklete és kémhatása is, mindegyik tulajdonság befolyásolja a permetezés hatékonyságát.

A tározóból nyert vízben agyagszemcsék, algák vagy más szerves anyagok lehetnek, ezek is megkötik a hatóanyagokat, különösen a Bacillus thuringiensist. Éppen ezért az öntözéshez leginkább javasolt esővízzel is vigyázni kell, mivel a háztetőről lecsurgó víz szerves anyagot, mohát, zuzmót oldhat le.

A hideg vízben, 9 °C környékén már gélesedhetnek egyes készítmények, 18 °C fölött viszont megindulhat a lebomlásuk. A teljes sótartalom EC-mérővel határozható meg, és ökölszabályként elmondható, hogy 500 ppm fölött a víz nem alkalmas permetlékészítésre.

A sok vízben oldott só ugyanis kicsaphatja vagy lekötheti (inaktiválhatja) a hatóanyagokat.

A vízkeménységnek két formáját különböztetjük meg: változó keménységnek azt nevezzük, ami forralással megszüntethető, viszont a kalcium- és magnéziumtartalom által kialakuló állandó keménység nem változik. A vízben lévő kalcium, magnézium, vas megkötheti a növényvédő szer-hatóanyagot, vagy nem engedi a növénybe jutni. Erre egyes gyomirtó készítmények érzékenyek. Különösen figyeljünk oda a vízkeménységre, ha nagy lémennyiséggel és kis szerdózissal permetezünk, javasolja Both Gyula.

A kémhatás különösen érzékeny terület a permetlékészítéskor. 8-as pH fölött komoly szikesedési problémát okozhat a kezelés, 7-es pH fölött általában savanyítani kell a vizet, hogy jól oldódjanak a hatóanyagok, illetve oldatban is maradjanak, amíg a növényre jutnak.

Érzékeny készítménynél előfordulhat, hogy 6,1–7 pH között egy órán belül el kell végezni a permetezést, a 3,5–6 közötti tartományban erre 24 óránk van. A kémhatás csökkentésére jól bevált például az X-Change, ami 0,2 százalékos koncentrációban úgy csökkenti a pH-t 7,9-ről 5,8-ra, hogy nem emeli az EC-t.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének honlapján (www.vmnk.hu) a permetlé optimális beállításához segítséget nyújtó, ingyenesen használható kalkulátort találunk, amely a permetléhez használt víz pH-ja, illetve német keménységi foka alapján megadja az X-Change, illetve a Companion Gold készítmények szükséges dózisát.

Forrás: Kerti Kalendárium