0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Varga György: Hajnali köd

Varga György a Magyar Távirati Iroda fotóriportere, Vas, Somogy és Zala megyéből küldi a hírképeket. A fényképezés szeretetét lelkes amatőr fotós édesapjától örökölte. Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunkban egy sejtelmes drónfotóját mutatjuk be.

„Habár a fotózás számomra munka, megélhetés, egyúttal hobbi és sok esetben játék is. Valamikori természetfotósként még ma is lelkesít, hogy megörökítsem a reggeli ködöt. Olyan ez, mint a vadászat. Tudni kell, hogy mikor és milyen szögből lehet lecsapni rá. A köd napfelkeltekor a legszebb! Az alacsony szögben beeső napsugarak érdekes árnyékokat rajzolnak és színesre festik a tájat.

A fotózás reggelén várható volt a köd az előző napi eső és a szélcsend nyomán. Még sötétedéskor ébredtem, és a Nagykanizsa belvárosában lévő negyedik emeleti ablakon kinézve láttam, hogy aznap sikerülhet. Napfelkelte előtt kiértem Újudvarra. Úgy terveztem, hogy fölérve a TV- toronyhoz a völgyben húzódó ködöt fotózom. De a fehér köd a dombtetőn ült. Semmi gond, elő a drónt.

Ahogy a drón elérte az 50 métert, megláttam a nagybakónaki völgyet és a benne húzódó ködfoltokat. Az időzítés is tökéletes volt, éppen napfelkelte. Alul köd, surló fények és a nap. Szuper. Nem számoltam viszont a visszatérés kihívásával.

A túlbiztosított drónok a ködöt anyagnak érzékelhetik, és nem engedik lejjebb a „madárkát”. Félő volt, hogy lemerül az akkumulátor, és lepottyan a repülő. A hajnali hidegben egyből melegem lett. A természet viszont segített. A napsugarak melegítő hatásának és valami „szellemi szellőnek” köszönhetően kicsi rés nyílt a ködön, és ereszkedni kezdett a drón.”

Varga György harcművészettel foglalkozik, Kelemen Ryu Ju Jitsut oktat, és önvédelmet tanít egy rendészeti középiskolában. Nála a fotózás és a Ju Jitsu kiegészítik egymást: önfegyelem, kitartás és alázat nélkül egyik sem működik. Szereti a kihívásokat, az extrém nézőpontokat, vonzza a víz alatti, az ipari alpin, a légifotózás is. Az új szerelem pedig a drónfotózás.

Forrás: A Mi Erdőnk