Back to top

Visszatérhettek a száműzetésből a sertések

Visszatérhettek az élő sertések Hongkongba, velük együtt pedig a friss sertéshús a boltokba, miután véget ért a helyi vágóhidak háromnapos takarítása. Mindennek hátterében az afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggályok álltak.

Még januárban javasolták a hongkongi sertésiparban érdekeltek, hogy állítsák le a területen az élő sertések behozatalát a Holdújév ünnep idején, hogy ez idő alatt alaposan kitakaríthassák a vágóhidakat. Nem sokkal ezelőtt ugyanis

közel 1 millió sertést vágtak le Kínában a betegséggel kapcsolatos óvintézkedések részeként.

A hongkongi Tai Po Hui piacon dolgozó hentesek árai ezt követően több mint 10%-kal emelkedtek, illetve nőttek a nagykereskedelmi árak is – nagyjából 20%-kal.

„Várható volt, hogy a kevesebb kínálat az árak növekedését eredményezi majd, mindenesetre törekedtünk arra, hogy ezt minél kevésbé érezzék meg az ügyfeleink” – nyilatkozta a piac egyik húsboltjának tulajdonosa. Mint mondta, a hatóságok valószínűleg figyelembe vették a vágóhidak bezárásának tervezésekor azt, hogy a friss sertéshús fogyasztói igénye az ünnep idejére rendszerint megcsappan valamelyest.

A háromnapos tilalom ideje alatt Hongkong két legnagyobb vágóhídját, valamint egy kisebb üzemet zártak be higiéniai okok miatt a hatóság emberei.

Az említett piacon a korlátozást követő áremelkedés ellenére a kereskedők egyébként nem tapasztaltak csökkenő érdeklődést a vevők részéről.

„Úgy gondolom, a higiéniai intézkedések megerősítették a lakosok bizalmát a sertéshús iránt” – mondta egy másik húsbolt tulajdonosa, aki nagyjából 15%-kal adja drágábban ezeket a termékeket, mint a tilalom előtt. A megkérdezett vásárlók jellemzően azt mondták, az előzmények tükrében hajlandóak többet fizetni a húsokért, annál is inkább, mivel bíznak azok minőségében.

Forrás: 
scmp.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.