Back to top

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

A hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak.

Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, hetente legalább kétszer kellene halat ennünk.

A halfogyasztás növelésére indult el az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében a „Kapj rá!” kampány, aminek elsődleges célja, hogy a jelenleg 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás 2023-ra legalább 20 százalékkal emelkedjen. A hétéves marketing program megvalósítására az Agrár Marketing Centrum Nonprofit Kft. kapott felhatalmazást szoros együttműködésben a szakmai szervezetekkel. A  kampány egyik legfontosabb állomása a most zajló FEHOVA kiállítás, ahol többek között látványkonyhával, kóstoltatással és információs kiadványokkal várják a látogatókat.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a hétéves halfogyasztást ösztönző kampánynak számos eleme van. A sajtóban, médiában reklámokkal igyekeznek a magyar fogyasztókat megszólítani, az online közösségi térben főként a fiatalok figyelmét próbálják felkelteni ismeretterjesztő és gasztro-videókkal, ez utóbbihoz egy Michelin-csillagos séfet is megnyertek. Talán neki is köszönhető, hogy nagy a látogatottsága az online felületnek. A kampány valószínűleg legizgalmasabb eleme a Kapj rá országjáró road show, aminek egyik állomása most a FEHOVA kiállítás.

Tavaly 34 helyszínen népszerűsítették a halfogyasztást, számos vidéki rendezvényen, fesztiválon találkozhattak a látogatók a Kapj rá kampánnyal. A különböző helyszíneken, eseményeken nem csak azt próbálják megismertetni, hogy a halfogyasztás milyen kedvező hatással van az egészségünkre, hanem azt is megmutatják, hogy a halgasztronómiának milyen különféle elemei, milyen új fogásai vannak.

A kitelepült látványkonyháknak a tapasztalatok szerint eddig mindenhol sikerült meggyőzni a látogatókat, hogy a hal nem csak egészséges, de nagyon finom és sokféleképpen elkészíthető.

A világ halfogyasztásának már a fele az akvakultúrákból származik – tudtuk meg Lévai Ferenctől, a MA-HAL szóvivőjétől. Az édesvízi akvakultúrák szerepe rendkívül megerősödött, az elmúlt négy évben 22 százalékkal növekedett a termesztett halak piaci értékesítése. A 80 millió tonnányi termésből – amiben a lazac is benne van – 40 millió tonnát már az édesvizekben állítottak elő. A dinamikus növekedésben Ázsiának nagy szerepe van, ott az időjárás is nagyon kedvez ennek a tevékenységnek, ráadásul az embereknek a hal olyan, mint nálunk a kenyér.

Ötödik éve lesz már, hogy Magyarország természetes vizeiben nem lehet halászni. A haltermelésünk viszont szépen fejlődik.

Ez az egyetlen állattenyésztési ágazat, ahol növekedett a dolgozók száma, és ami iránt a fiatalok is egyre többen érdeklődnek

– emelte ki Lévai Ferenc. Jelenleg Magyarországon mintegy 24 ezer hektáron közel 15 ezer tonna halat termelünk. Ennek nagy része -77 százaléka – ponty. A kereslet folyamatosan növekszik, a termelők pedig igyekeznek újabb halfajokkal bővíteni a kínálatot.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.