Back to top

A koffein keresztapja, Friedlieb Ferdinand Runge

A koffein felfedezőjét, Friedlieb Ferdinand Runge kémikust ünnepelte a Google. Február 8-a, a német vegyész születésének 224. évfordulója volt. Ó volt az első ember aki felfedezte a koffeint a kávéban és izolálta a kinint.

Friedlieb Ferdinand Runge a koffein és a kinin felfedezése mellett feltalálta a papírkromatográfia módszerét, amely a vegyi anyagok elválasztására szolgáló technika és ma is széles körben alkalmazzák a laboratóriumokban. 

Runge Németországban 1794-ben született, hét gyerek közül harmadikként, apja lelkipásztor volt. Amikor a nagybátyja gyógyszertárában tanoncként dolgozott, a szemébe ment egy csepp nadragulya kivonat, és észrevette, hogy a pupillái kitágulnak. Erre az élményre alapozva további kísérleteket folytatott a témában. Disszertációját az atropin toxikus hatásairól, továbbá a nadragulyában és beléndekben található vegyi anyagokról írta. Ezek a növények atropint tartalmaznak, amely az acetil kolin nevű neurotranszmitter nevű anyag receptorait blokkolja, ezáltal gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Runge kémiai tanulmányait a németországi Jena Egyetemen folytatta, Johann Wolfgang von Goethe tanácsadója, J. W. Döbereiner szárnyai alatt. Döbereiner elintézte, hogy Runge bemutassa Göthének az atropin pupillatágító hatását egy macskán. Göthét lenyűgözte a kísérlet és a bemutató végeztével búcsúzóul egy marék kávébabot nyomott a kezébe, mondván, érdemes lene kivizsgálni a kémiai összetevőit. Runge tanulmányozta a kávészemeket és egy év múlva felfedezte a koffeint.

1819-ben, miközben még diák volt, Runge egy újabb figyelemre méltó felfedezést tett, a vörös kínafa kérgéből izolálta a kinint. A kinin az első hatékony maláriaellenes összetevő volt, melynek felfedezését általában Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou tulajdonítják. A tudósok egy évvel később jelentették be munkájukat.

Későbbi éveiben Runge, az olyan háztartási problémákra irányította a kémiai tudását, mint például a foltok eltávolítása, a gyümölcsbor készítés, húsok és zöldségek konzerválása.

Forrás: 
www.newscientist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.