Back to top

A koffein keresztapja, Friedlieb Ferdinand Runge

A koffein felfedezőjét, Friedlieb Ferdinand Runge kémikust ünnepelte a Google. Február 8-a, a német vegyész születésének 224. évfordulója volt. Ó volt az első ember aki felfedezte a koffeint a kávéban és izolálta a kinint.

Friedlieb Ferdinand Runge a koffein és a kinin felfedezése mellett feltalálta a papírkromatográfia módszerét, amely a vegyi anyagok elválasztására szolgáló technika és ma is széles körben alkalmazzák a laboratóriumokban. 

Runge Németországban 1794-ben született, hét gyerek közül harmadikként, apja lelkipásztor volt. Amikor a nagybátyja gyógyszertárában tanoncként dolgozott, a szemébe ment egy csepp nadragulya kivonat, és észrevette, hogy a pupillái kitágulnak. Erre az élményre alapozva további kísérleteket folytatott a témában. Disszertációját az atropin toxikus hatásairól, továbbá a nadragulyában és beléndekben található vegyi anyagokról írta. Ezek a növények atropint tartalmaznak, amely az acetil kolin nevű neurotranszmitter nevű anyag receptorait blokkolja, ezáltal gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Runge kémiai tanulmányait a németországi Jena Egyetemen folytatta, Johann Wolfgang von Goethe tanácsadója, J. W. Döbereiner szárnyai alatt. Döbereiner elintézte, hogy Runge bemutassa Göthének az atropin pupillatágító hatását egy macskán. Göthét lenyűgözte a kísérlet és a bemutató végeztével búcsúzóul egy marék kávébabot nyomott a kezébe, mondván, érdemes lene kivizsgálni a kémiai összetevőit. Runge tanulmányozta a kávészemeket és egy év múlva felfedezte a koffeint.

1819-ben, miközben még diák volt, Runge egy újabb figyelemre méltó felfedezést tett, a vörös kínafa kérgéből izolálta a kinint. A kinin az első hatékony maláriaellenes összetevő volt, melynek felfedezését általában Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou tulajdonítják. A tudósok egy évvel később jelentették be munkájukat.

Későbbi éveiben Runge, az olyan háztartási problémákra irányította a kémiai tudását, mint például a foltok eltávolítása, a gyümölcsbor készítés, húsok és zöldségek konzerválása.

Forrás: 
www.newscientist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.