Back to top

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

A fajta megalkotója Torbert Rocherford, a Purdue Mezőgazdasági Főiskola Agronómiai Tanszékének transzlációs genomikájával foglalkozó munkatársa. Az általa használt eljárás az úgynevezett biofortifikáció, ami azt jelenti hogy természetes módon megnövelte a kukorica tápanyagtartalmát - ez esetben a karotinoidokat.

A karotinoidok természetes módon is megtalálhatók a kukoricába, azonban csak kis koncentrációban, emiatt halványsárga színű.

Hagyományos nemesítési technikákkal sikerült elérni, hogy ez az értékes tápanyag nagyobb mennyiségben jelenjen meg, emiatt változott a színe élénk narancssárgává. Az előállítása során nem volt szükség génmanipulációra, így a termék nem esik bele a GMO kategóriába.

"A projekt a HarvestPlus nevű humanitárius segélyakció keretein belül indult, aminek célja hogy segítsék a fejlődő országokban a tápanyagbevitelt." - mondta Rocheford, aki húsz éve kezdte el a karotinoidok mennyiségének növelését a kukoricában.

"Ahogy a narancsszínű kukorica népszerűsége és kereslete egyre nőtt a tengerentúlon, úgy döntöttem, itt is elültetem és megosztom. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Olyan üzenetek jutottak vissza hozzám, hogy a narancsszínű kukoricából készül a legjobb dara, és a legfinomabb kenyér amit valaha ettek az emberek. Így logikus volt, hogy az amerikaiak számára is elérhetővé tegyük."

Rocheford és fia, Evan együtt alapította meg a NutraMaize céget, mely az USA-ban forgalomba hozta ezt a kukoricafajtát a "Professor Torbert Narancsszínű Kukoricája" márkanéven.

Fotó: Professor Torbert's Orange Corn Facebook

Evan Rocheford, a NutraMaize vezérigazgatója elmondta, hogy az édesapja egész életében azon dolgozott, hogy a tudomány és a mezőgazdaság segítségével jobbá tegye a világot, ezért nevezték el róla a fajtát.

A narancssárga kukorica a rajongói szerint igen gazdag ízvilággal rendelkezik, dominálnak benne a mogyorós, vajas ízek. Ez a fajta azonban nem alkalmas arra, hogy megfőzve a csőről fogyasszák, inkább darává vagy lisztté őrölve használják fel.

A NutraMaize hosszú távon olyan élelmiszergyártóknak értékesítené a kukoricafajtáját, melyek olyan széles körben elterjedt termékeket készítenek, mint a reggeli gabonapelyhek vagy a különféle nassolni valók. Így még több emberhez eljuthat ez az értékes tápanyagokkal felturbózott gabonafajta.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénytermesztés a vadkár vonatkozásában

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A vaddisznó kártétele folyamatos, a szarvasállomány-emelkedés pedig prognosztizálta a szarvasok által okozott erdőkár mellett a mezőgazdasági vadkár növekedését. A mezei nyúl és az őz különösen télen rágja meg a repceföldeket, de a taposási kár is jelentős ebben az évszakban.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Útvesztő is lehet a precíziós technológiák sokasága?

A modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása a jelen s a jövő sikeres gazdálkodásának alapfeltétele, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem futhat „lyukra” az, aki hirtelen jött ötlettől vezérelve akarja tartani a lépést. A téma szakértői a PREGA-n igyekeztek útmutatást adni előadásaikkal az innovációra nyitott gazdáknak.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.