Back to top

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

A fajta megalkotója Torbert Rocherford, a Purdue Mezőgazdasági Főiskola Agronómiai Tanszékének transzlációs genomikájával foglalkozó munkatársa. Az általa használt eljárás az úgynevezett biofortifikáció, ami azt jelenti hogy természetes módon megnövelte a kukorica tápanyagtartalmát - ez esetben a karotinoidokat.

A karotinoidok természetes módon is megtalálhatók a kukoricába, azonban csak kis koncentrációban, emiatt halványsárga színű.

Hagyományos nemesítési technikákkal sikerült elérni, hogy ez az értékes tápanyag nagyobb mennyiségben jelenjen meg, emiatt változott a színe élénk narancssárgává. Az előállítása során nem volt szükség génmanipulációra, így a termék nem esik bele a GMO kategóriába.

"A projekt a HarvestPlus nevű humanitárius segélyakció keretein belül indult, aminek célja hogy segítsék a fejlődő országokban a tápanyagbevitelt." - mondta Rocheford, aki húsz éve kezdte el a karotinoidok mennyiségének növelését a kukoricában.

"Ahogy a narancsszínű kukorica népszerűsége és kereslete egyre nőtt a tengerentúlon, úgy döntöttem, itt is elültetem és megosztom. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Olyan üzenetek jutottak vissza hozzám, hogy a narancsszínű kukoricából készül a legjobb dara, és a legfinomabb kenyér amit valaha ettek az emberek. Így logikus volt, hogy az amerikaiak számára is elérhetővé tegyük."

Rocheford és fia, Evan együtt alapította meg a NutraMaize céget, mely az USA-ban forgalomba hozta ezt a kukoricafajtát a "Professor Torbert Narancsszínű Kukoricája" márkanéven.

Fotó: Professor Torbert's Orange Corn Facebook

Evan Rocheford, a NutraMaize vezérigazgatója elmondta, hogy az édesapja egész életében azon dolgozott, hogy a tudomány és a mezőgazdaság segítségével jobbá tegye a világot, ezért nevezték el róla a fajtát.

A narancssárga kukorica a rajongói szerint igen gazdag ízvilággal rendelkezik, dominálnak benne a mogyorós, vajas ízek. Ez a fajta azonban nem alkalmas arra, hogy megfőzve a csőről fogyasszák, inkább darává vagy lisztté őrölve használják fel.

A NutraMaize hosszú távon olyan élelmiszergyártóknak értékesítené a kukoricafajtáját, melyek olyan széles körben elterjedt termékeket készítenek, mint a reggeli gabonapelyhek vagy a különféle nassolni valók. Így még több emberhez eljuthat ez az értékes tápanyagokkal felturbózott gabonafajta.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Az év legmelegebb napja

Április 25-én az év eddigi legmelegebb napja vár ránk. Ma délután mintegy 8-10 fokkal leszünk az ilyenkor szokásos 18 fok fölött, néhol 28, esetleg 29 fok sem kizárt.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.