Back to top

Vízben nevelt saláta

Egész évben elérhető, egyöntetű minőségű, növényvédő szerek alkalmazása nélkül és kevesebb széndioxid-kibocsátással termesztett. Ezeket az előnyöket hangsúlyozva vezette be a piacra január végén a hollandiai Albert Heijn élelmiszeráruház-lánc a vízkultúrás rendszerben termesztett salátaféléket.

A B-Four Agro kertészetben hatféle salátát, hagyományos fejes salátát, vörös és zöld tölgylevelű salátát, batávia salátát, valamint Frisee, Lollo Rossa fodros levelű fajtákat termesztenek.

A zöldségek íze, beltartalmi értéke és polcállósága hasonló a szabadföldön termesztett növényekhez, de környezetkímélőbb módon, növényvédő szerek használata nélkül, és a tápanyagok precíz adagolása mellett termesztik őket, így garantáltan szermaradék-mentesek.

A terméket egész évben Hollandiában termesztik, így a szállításnak is alacsonyabb a karbonlábnyoma, mint a külföldről behozott terményeké.

A piacképes áru a magvetéstől számítva 6-8 hét alatt készül el
A piacképes áru a magvetéstől számítva 6-8 hét alatt készül el
Fotó: Albert Heijn

A piacképes áru a magvetéstől számítva 6-8 hét alatt készül el. A cellás palántákat üvegházban, nyáron napfényen, télen LED-es pótmegvilágítás mellett nevelik. Biogázzal fűtenek, a villamos energiát pedig napelemek biztosítják. Hetente körülbelül 190 ezer fej salátát takarítanak be.

A salátákat a Vezet kereskedelmi cég készíti ki az Albert Heijn számára. A salátakeverékek és kényelmi zöldségtermékek európai vezető gyártója hetente több mint egymillió egységnyi árut értékesít az üzletláncoknak.

Az Albert Heijn célja, hogy egész éven át hazai termesztésű salátaféléket kínáljon vásárlóinak.

 

Forrás: 
ah.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

A tavaszi élelmiszerellenőrzés: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt.

Az áruházban termesztene salátát a vásárlóknak az IKEA

A világ legnagyobb bútorkereskedőjeként ismert IKEA arra készült, hogy csúcsminőségű konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben tud értékesíteni. Ez egybevág a cég környezetbarát politikájával.