Back to top

Átadták az ország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták hétfőn Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben.

2015-ben kezdődött Visontán a búzakeményítő üzem zöldmezős beruházása, amelyet a sikeres próbaüzem után hétfőn adott át Orbán Viktor miniszterelnök, Horváth László országgyűlési képviselő, dr. Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László.

Magyarország egyetlen, egyben a régió egyik legnagyobb kapacitású és legmodernebb búzafeldolgozó üzemének 33 milliárd forintos fejlesztését a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta.

A Viresol Kft. közvetlenül több mint 250 munkavállalót foglalkoztat; a vállalat a beszállítókkal együtt mintegy 700 család megélhetését biztosítja.

Az elérhető legjobb technológiát alkalmazó, automatizált üzemben a búzát komponenseire bontják szét és minden értékes alkotóelemét külön feldolgozzák. A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója; az itt készült termékeket (különböző típusú keményítőket, glutént és alkoholt) az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett pedig takarmány-termékeket is gyárt. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén találkozhatunk, megtalálhatóak a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a leves porig.

A gyártás során nem keletkezik hulladék, újrahasznosított energiaforrásokat használnak fel, mérsékelik a vízfelhasználást, és minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

A tulajdonosok már a zöldmezős beruházás közben a termékportfólió bővítéséről döntöttek, tekintettel a vevői igények teljes körű kiszolgálására és a cég nemzetközi piacokon biztosított versenyképességének növelésére. A júliustól már teljes kihasználtsággal működő üzemben évente 250 ezer tonna magyar búzát dolgoznak fel.

A cég nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre annak érdekében, hogy egyedi receptúrák alapján speciális vevői igényeket is ki tudjon szolgálni. A cél, hogy a Viresol az iparág kiemelkedő innovációs- és tudásközpontjává váljon a régióban.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Gabonatermesztők: az aszály miatt jelentős lehet a terméskiesés

Gyengült az aszály miatt az őszi vetések minősége, akár 2-3 millió tonnás is lehet a terméskiesés - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.

Juhászat és húsfeldolgozás ellenszélben

Vészesen csökken a juhok száma Magyarországon. Ez a folyamat Juhász Pált kétszeresen is kedvezőtlenül érinti. Juh törzstenyésztő, és ha kevesebb az anyajuh az országban, kevesebb tenyészállatot vesznek tőle. A termékpálya másik végén pedig – miután a Kapos Ternero Húsipari Kft ügyvezető igazgatója – kevesebb lesz a vágójuh is és kisebb eséllyel vásárolhat megfelelő alapanyagot.

A nyúlágazatban a hétmillió vágóállat elérése a cél

Az Agrárminisztérium (AM) és a nyúl terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4-4,5 millióval szemben 2022-re hétmillió vágóállatot tenyésszenek a hazai termelők - mondta az agrárminiszter kedden Baján.

Folytatódnak a húsipari gyakorlati napok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörökben indít „Tanuljunk együtt!” programokat. A húsipar szereplőinek szánt szakmai napok keretében a szárazáru-gyártással és a pácolt húskészítmények előállításával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

A kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke

Nincs mese: drágább lesz a hús

Elkerülhetetlen a húsárak drágulása a közeljövőben, miután a sertés mint alapanyag is lényegesen drágult, nőttek a munkabérek és drágább lett az energia, valamint a csomagolóanyag is – jelentette ki a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás azonban versenyjogi okokból nem kívánt nyilatkozni az áremelés mértékéről.

A tavalyinál nagyobb lehet az idei orosz gabonatermés

Tavalyhoz képest az idén nagyobb gabonaterméssel számol az orosz mezőgazdasági minisztérium.