0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Átadták az ország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták hétfőn Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben.

2015-ben kezdődött Visontán a búzakeményítő üzem zöldmezős beruházása, amelyet a sikeres próbaüzem után hétfőn adott át Orbán Viktor miniszterelnök, Horváth László országgyűlési képviselő, dr. Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László.

Magyarország egyetlen, egyben a régió egyik legnagyobb kapacitású és legmodernebb búzafeldolgozó üzemének 33 milliárd forintos fejlesztését a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta.

A Viresol Kft. közvetlenül több mint 250 munkavállalót foglalkoztat; a vállalat a beszállítókkal együtt mintegy 700 család megélhetését biztosítja.

Az elérhető legjobb technológiát alkalmazó, automatizált üzemben a búzát komponenseire bontják szét és minden értékes alkotóelemét külön feldolgozzák. A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója; az itt készült termékeket (különböző típusú keményítőket, glutént és alkoholt) az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett pedig takarmány-termékeket is gyárt. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén találkozhatunk, megtalálhatóak a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a leves porig.

A gyártás során nem keletkezik hulladék, újrahasznosított energiaforrásokat használnak fel, mérsékelik a vízfelhasználást, és minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

A tulajdonosok már a zöldmezős beruházás közben a termékportfólió bővítéséről döntöttek, tekintettel a vevői igények teljes körű kiszolgálására és a cég nemzetközi piacokon biztosított versenyképességének növelésére. A júliustól már teljes kihasználtsággal működő üzemben évente 250 ezer tonna magyar búzát dolgoznak fel.

A cég nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre annak érdekében, hogy egyedi receptúrák alapján speciális vevői igényeket is ki tudjon szolgálni. A cél, hogy a Viresol az iparág kiemelkedő innovációs- és tudásközpontjává váljon a régióban.

Forrás: sajtóközlemény