Back to top

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Tizennégy proteinszeletet vizsgált a közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Ezek a termékek az elmúlt időszakban nagyon népszerűek lettek, és szinte minden boltban elérhetőek bárki számára.

Alapvetően azt néztük, hogy mennyi fehérje, só és cukor van bennük. Abból indultunk ki, hogy egy nem élsportoló, átlagos kondíciójú embernek mennyi a fehérjeszükséglete, ez alapján pontoztuk a termékeket.

A lista élén azok a termékek végeztek, amelyeknek kevesebb volt a fehérjetartalma, illetve kevesebb cukrot és sót tartalmaztak, ugyanis az volt az általános tapasztalat, hogy ezek a termékek részben olyanok, hogy az egész napi fehérjeszükségletet tartalmazzák.

Nagyon sok olyan terméket is találtunk, ami a cukor- vagy sóbevitel harmadát-negyedét fedezi" - mondta el az InfoRádióban Andacs Noémi, az egyesület munkatársa.

A sóval és a cukorral kapcsolatban megerősítette, semmiképp sem érdemes ezeket a termékeket fogyasztani, a magyarok ugyanis már így is túl sok cukrot és sót esznek.

A fehérjebevitel szempontjából pedig egyenesen szükségtelennek ítélte a fogyasztásukat.

"Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ezek milyen áron kaphatók, 600 és 1600 forint között mozog az áruk, ennyi pénzért jó minőségű halat, húst vagy tejterméket is lehet venni, ezzel megfelelő mennyiségű fehérjét be tudunk vinni a szervezetünkbe ahelyett, hogy agyonsózott, agyoncukrozott termékeket fogyasztanánk" - tette hozzá.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje a környezetkárosító hatásra is kitért, például hogy tartalmaznak-e ezek a termékek pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

"Közismert, hogy a pálmaolaj termesztése érdekében nagyon sok erdőt irtanak ki, hogy ezek területeit átadják az ültetvényeknek, de ennek környezeti szempontból nagyon káros hatása van"

- amely termékben tehát nem volt pálmaolaj, magasabb pontszámot kapott. Ugyanígy az a termék is, amelyben nem volt állati fehérje, csak növényi, az állattartásnak ugyanis erőteljes környezetkárosító hatása van az egyesület szerint.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.