Back to top

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Tizennégy proteinszeletet vizsgált a közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Ezek a termékek az elmúlt időszakban nagyon népszerűek lettek, és szinte minden boltban elérhetőek bárki számára.

Alapvetően azt néztük, hogy mennyi fehérje, só és cukor van bennük. Abból indultunk ki, hogy egy nem élsportoló, átlagos kondíciójú embernek mennyi a fehérjeszükséglete, ez alapján pontoztuk a termékeket.

A lista élén azok a termékek végeztek, amelyeknek kevesebb volt a fehérjetartalma, illetve kevesebb cukrot és sót tartalmaztak, ugyanis az volt az általános tapasztalat, hogy ezek a termékek részben olyanok, hogy az egész napi fehérjeszükségletet tartalmazzák.

Nagyon sok olyan terméket is találtunk, ami a cukor- vagy sóbevitel harmadát-negyedét fedezi" - mondta el az InfoRádióban Andacs Noémi, az egyesület munkatársa.

A sóval és a cukorral kapcsolatban megerősítette, semmiképp sem érdemes ezeket a termékeket fogyasztani, a magyarok ugyanis már így is túl sok cukrot és sót esznek.

A fehérjebevitel szempontjából pedig egyenesen szükségtelennek ítélte a fogyasztásukat.

"Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ezek milyen áron kaphatók, 600 és 1600 forint között mozog az áruk, ennyi pénzért jó minőségű halat, húst vagy tejterméket is lehet venni, ezzel megfelelő mennyiségű fehérjét be tudunk vinni a szervezetünkbe ahelyett, hogy agyonsózott, agyoncukrozott termékeket fogyasztanánk" - tette hozzá.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje a környezetkárosító hatásra is kitért, például hogy tartalmaznak-e ezek a termékek pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

"Közismert, hogy a pálmaolaj termesztése érdekében nagyon sok erdőt irtanak ki, hogy ezek területeit átadják az ültetvényeknek, de ennek környezeti szempontból nagyon káros hatása van"

- amely termékben tehát nem volt pálmaolaj, magasabb pontszámot kapott. Ugyanígy az a termék is, amelyben nem volt állati fehérje, csak növényi, az állattartásnak ugyanis erőteljes környezetkárosító hatása van az egyesület szerint.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.