Back to top

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Brokkoli

Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne. Jelentős az A, C és E-vitamin tartalma, valamint gazdag antioxidánsokban és rostokban is. Az egyik legegészségesebb zöldségünk a brokkoli. Ahhoz, hogy megőrizze a benne lévő hasznos anyagokat, ne főzzük túl.

Fokhagyma

Évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Amellett, hogy kedvelt fűszerünk, a leghatásosabb immunerősítők között tartják számon. Antibakteriális hatása miatt kifejezetten ajánlott fogyasztása a téli időszakban, lehetőleg nyersen.

Mandula

A mandula igazi tápanyagbomba, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Emellett sok benne a rost, folsav, magnézium, kálium és az E-vitamin. Ez a zsírban oldódó vitamin nagyszerű immunerősítő, és még a bőrre is jó hatással van.

Gyömbér

Csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Torokgyulladásra kiváló. Megfázás esetén javasolt a gyömbéres tea fogyasztása. Hatékony izzasztó, csökkenti a lázat és köhögéscsillapító.

Joghurt

A benne lévő élő baktériumkultúra jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Az a fontos, hogy ne túl zsíros és magas cukortartalmú joghurtot fogyasszunk. Amellett, hogy probiotikum forrás, tele van D-vitaminnal, ami ugyancsak jó hatással van az immunrendszerre. Fokozza a szervezet természetes védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Citrusfélék

Meghűlés esetén a legtöbb ember C-vitaminnal gyógyítja magát. Nem véletlen, hisz ez a vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, ezáltal csökkentve a betegség tüneteit.

A citrusfélék kitűnő C-vitamin források. Együnk/igyunk sok narancsot, mandarint, grépfrútot és citromot!

Kaliforniai paprika

A citrusféléknél is több C-vitamint tartalmaz a piros kaliforniai paprika. További erőssége, hogy béta-karotinban is gazdag. Nem csupán az immunrendszerre van jótékony hatással, de a szem és a bőr egészségéről is gondoskodik.

Szárnyasok

Amikor megfáztunk, különösen jólesik a forró húsleves. Nem pusztán a placebo effektus miatt érezzük tőle jobban magunkat. A szárnyasok (csirke, pulyka) húsa gazdag B6-vitaminban. Ennek fontos szerepe van többek közt a tápanyag-feldolgozásban és a vörös vérsejtek előállításában. A szárnyasokból készült húsleves, gazdagon megpakolva zöldségekkel, a megfázás egyik legjobb ellenszere, de a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Akárcsak a fent felsorolt ételek.

Forrás: 
healthline.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Nagyobb figyelmet a baromfinak: Baromfi Világnap május 3-án

Május 3-án ünnepli az idén a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.