Back to top

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Brokkoli

Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne. Jelentős az A, C és E-vitamin tartalma, valamint gazdag antioxidánsokban és rostokban is. Az egyik legegészségesebb zöldségünk a brokkoli. Ahhoz, hogy megőrizze a benne lévő hasznos anyagokat, ne főzzük túl.

Fokhagyma

Évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Amellett, hogy kedvelt fűszerünk, a leghatásosabb immunerősítők között tartják számon. Antibakteriális hatása miatt kifejezetten ajánlott fogyasztása a téli időszakban, lehetőleg nyersen.

Mandula

A mandula igazi tápanyagbomba, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Emellett sok benne a rost, folsav, magnézium, kálium és az E-vitamin. Ez a zsírban oldódó vitamin nagyszerű immunerősítő, és még a bőrre is jó hatással van.

Gyömbér

Csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Torokgyulladásra kiváló. Megfázás esetén javasolt a gyömbéres tea fogyasztása. Hatékony izzasztó, csökkenti a lázat és köhögéscsillapító.

Joghurt

A benne lévő élő baktériumkultúra jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Az a fontos, hogy ne túl zsíros és magas cukortartalmú joghurtot fogyasszunk. Amellett, hogy probiotikum forrás, tele van D-vitaminnal, ami ugyancsak jó hatással van az immunrendszerre. Fokozza a szervezet természetes védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Citrusfélék

Meghűlés esetén a legtöbb ember C-vitaminnal gyógyítja magát. Nem véletlen, hisz ez a vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, ezáltal csökkentve a betegség tüneteit.

A citrusfélék kitűnő C-vitamin források. Együnk/igyunk sok narancsot, mandarint, grépfrútot és citromot!

Kaliforniai paprika

A citrusféléknél is több C-vitamint tartalmaz a piros kaliforniai paprika. További erőssége, hogy béta-karotinban is gazdag. Nem csupán az immunrendszerre van jótékony hatással, de a szem és a bőr egészségéről is gondoskodik.

Szárnyasok

Amikor megfáztunk, különösen jólesik a forró húsleves. Nem pusztán a placebo effektus miatt érezzük tőle jobban magunkat. A szárnyasok (csirke, pulyka) húsa gazdag B6-vitaminban. Ennek fontos szerepe van többek közt a tápanyag-feldolgozásban és a vörös vérsejtek előállításában. A szárnyasokból készült húsleves, gazdagon megpakolva zöldségekkel, a megfázás egyik legjobb ellenszere, de a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Akárcsak a fent felsorolt ételek.

Forrás: 
healthline.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.