Brokkoli
Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne. Jelentős az A, C és E-vitamin tartalma, valamint gazdag antioxidánsokban és rostokban is. Az egyik legegészségesebb zöldségünk a brokkoli. Ahhoz, hogy megőrizze a benne lévő hasznos anyagokat, ne főzzük túl.
Fokhagyma
Évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Amellett, hogy kedvelt fűszerünk, a leghatásosabb immunerősítők között tartják számon. Antibakteriális hatása miatt kifejezetten ajánlott fogyasztása a téli időszakban, lehetőleg nyersen.
Mandula
A mandula igazi tápanyagbomba, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Emellett sok benne a rost, folsav, magnézium, kálium és az E-vitamin. Ez a zsírban oldódó vitamin nagyszerű immunerősítő, és még a bőrre is jó hatással van.
Gyömbér
Csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Torokgyulladásra kiváló. Megfázás esetén javasolt a gyömbéres tea fogyasztása. Hatékony izzasztó, csökkenti a lázat és köhögéscsillapító.
Joghurt
A benne lévő élő baktériumkultúra jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Az a fontos, hogy ne túl zsíros és magas cukortartalmú joghurtot fogyasszunk. Amellett, hogy probiotikum forrás, tele van D-vitaminnal, ami ugyancsak jó hatással van az immunrendszerre. Fokozza a szervezet természetes védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.
Citrusfélék
Meghűlés esetén a legtöbb ember C-vitaminnal gyógyítja magát. Nem véletlen, hisz ez a vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, ezáltal csökkentve a betegség tüneteit.
A citrusfélék kitűnő C-vitamin források. Együnk/igyunk sok narancsot, mandarint, grépfrútot és citromot!
Kaliforniai paprika
A citrusféléknél is több C-vitamint tartalmaz a piros kaliforniai paprika. További erőssége, hogy béta-karotinban is gazdag. Nem csupán az immunrendszerre van jótékony hatással, de a szem és a bőr egészségéről is gondoskodik.
Szárnyasok
Amikor megfáztunk, különösen jólesik a forró húsleves. Nem pusztán a placebo effektus miatt érezzük tőle jobban magunkat. A szárnyasok (csirke, pulyka) húsa gazdag B6-vitaminban. Ennek fontos szerepe van többek közt a tápanyag-feldolgozásban és a vörös vérsejtek előállításában. A szárnyasokból készült húsleves, gazdagon megpakolva zöldségekkel, a megfázás egyik legjobb ellenszere, de a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Akárcsak a fent felsorolt ételek.