Back to top

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

Az aranyérmes Oriental Red kivi
Fotó: Fruit Logistica
Az „Oriental Red® – red kiwi fruit” a Jingold cégtől kapta a legtöbb szavazatot. Az eredetileg Kínából származó piros

Dong Hong kivi nemcsak a színével tűnik ki, hanem kiváló érzékszervi tulajdonságaival és hosszú pulton tarthatóságával is.

A szavazók a tűzpiros színe mellett a kellemes édességét emelték ki. Ezt a mérések is igazolják, ugyanis a 20-21 Brix fokot ér el a szárazanyag-tartalma, és ezzel különleges helyet foglal el a nemzetközi gyümölcskereskedelemben. Francesco Milanese, a Jingold konzorcium fejlesztési vezetője büszke a díjra, amit egyéves kemény munkával érdemeltek ki. Sok energiát fektettek a termék kifejlesztésébe és nagyon örülnek, hogy ennyire tetszik az embereknek, nyilatkozta.

Ezüstérmet egy német fejlesztés, a Frigotec „Softripe® Ripening Technology” (Softripe® érlelőtechnológia) módszere kapott. A kiállítás látogatói azt a természetes, energiatakarékos módot értékelték, ahogy banánt és más trópusi gyümölcsöket lehet érlelni a Frigotec fejlesztése révén. A segítségével optimális érettségben jutnak el a gyümölcsök a fogyasztókhoz, illetve a különböző érettségi fokozatokkal jó minőségben lehet alkalmazkodni a felhasználási célokhoz.

Környezetkímélő, ugyanakkor jól használható az új csomagolás
Bronzérmet a kanadai CKF-nek ítéltek a nyomtatható, komposztálható, újrahasznosítható szamócásdobozért.

A dobozok fapépből készülnek és 350-400 gramm szamóca szállítására alkalmasak.

Anyagukból ered, hogy nyomtatni lehet rájuk és környezetkímélő módon hasznosíthatók újra,

ezzel a kanadai fejlesztők jó példát adtak a fenntartható működésre és környezetvédelemre. A fapépből készült dobozok mindezeken kívül hosszabb pultállóságot is lehetővé tesznek műanyagok használata nélkül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruit logistica

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.