Back to top

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

Az aranyérmes Oriental Red kivi
Fotó: Fruit Logistica
Az „Oriental Red® – red kiwi fruit” a Jingold cégtől kapta a legtöbb szavazatot. Az eredetileg Kínából származó piros

Dong Hong kivi nemcsak a színével tűnik ki, hanem kiváló érzékszervi tulajdonságaival és hosszú pulton tarthatóságával is.

A szavazók a tűzpiros színe mellett a kellemes édességét emelték ki. Ezt a mérések is igazolják, ugyanis a 20-21 Brix fokot ér el a szárazanyag-tartalma, és ezzel különleges helyet foglal el a nemzetközi gyümölcskereskedelemben. Francesco Milanese, a Jingold konzorcium fejlesztési vezetője büszke a díjra, amit egyéves kemény munkával érdemeltek ki. Sok energiát fektettek a termék kifejlesztésébe és nagyon örülnek, hogy ennyire tetszik az embereknek, nyilatkozta.

Ezüstérmet egy német fejlesztés, a Frigotec „Softripe® Ripening Technology” (Softripe® érlelőtechnológia) módszere kapott. A kiállítás látogatói azt a természetes, energiatakarékos módot értékelték, ahogy banánt és más trópusi gyümölcsöket lehet érlelni a Frigotec fejlesztése révén. A segítségével optimális érettségben jutnak el a gyümölcsök a fogyasztókhoz, illetve a különböző érettségi fokozatokkal jó minőségben lehet alkalmazkodni a felhasználási célokhoz.

Környezetkímélő, ugyanakkor jól használható az új csomagolás
Bronzérmet a kanadai CKF-nek ítéltek a nyomtatható, komposztálható, újrahasznosítható szamócásdobozért.

A dobozok fapépből készülnek és 350-400 gramm szamóca szállítására alkalmasak.

Anyagukból ered, hogy nyomtatni lehet rájuk és környezetkímélő módon hasznosíthatók újra,

ezzel a kanadai fejlesztők jó példát adtak a fenntartható működésre és környezetvédelemre. A fapépből készült dobozok mindezeken kívül hosszabb pultállóságot is lehetővé tesznek műanyagok használata nélkül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruit logistica

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.