0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy év alatt az élelmiszerek ára 4,7 százalékkal nőtt

Tavaly decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8, és a novemberi 3,1 százalékos ütemről.

A fogyasztói árak 2018-ban átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, amikor 2,4 százalékos volt az éves infláció. Az elemzők 3 százalék körüli éves átlagos inflációt vártak 2018-ra. 

Az infláció decemberi lassulásában főszerepet játszott az üzemanyagok árának 6,9 százalékos havi csökkenése, amivel a 12-havi áremelkedés üteme a novemberi 7,2 százalékosról 1,0 százalékosra lassult.

A szezonálisan kiigazított maginfláció decemberben 2,8 százalékra emelkedett az októberi és novemberi 2,6 százalékról.

A múlt év egészét tekintve 2,5 százalékosra emelkedett a maginfláció a 2017-es 2,3 százalékról.

Egy év alatt az élelmiszerek ára 4,7 százalékkal nőtt decemberre, a szeszes italok ára 3,1, a dohányáruké átlagosan 7,4 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,3 százalékkal kellett többet fizetni. A lakbérek 5,9 százalékkal emelkedtek, a postai szolgáltatások 4,0 százalékkal, a belföldi üdülés 8,9 százalékkal drágult, a telefon és internet tarifák 4,1 százalékkal csökkentek. A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási termékek éves inflációja decemberre 0,5, illetve 0,7 százalékosra mérséklődött.

A makrogazdasági elemzők szerint a monetáris politika szempontjából legfontosabb a maginflációs mutató alakulása, amit a jegybank kiemelt figyelemmel követ.

Decemberben lassult ugyan a teljes kosárra számított infláció, de emelkedett a maginfláció indexe, ami arra utal, hogy a gazdaságban erősödik az inflációs nyomás.

Idén a maginfláció tartósan elérheti a 3 százalékot, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig fokozatosan felkészülhet a monetáris kondíciók normalizálására. A laza monetáris kondíciók szigorításának kezdetét az elemzők 2019 közepére vagy 2020-ra teszik.

Forrás: MTI