Back to top

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

A meteorológiai adatok is alátámasztják a globális fölmelegedést, ugyanis hazánkban 1901-től kezdve a tíz legmelegebb évből nyolc az utóbbi évtizedben következett be, mondta Lovász Csaba az OMSZ adataira hivatkozva a Bayer Hungária Kft. szakmai tanácskozásán Lajosmizsén. Ez pedig segíti a rovarok szaporodását, becslések szerint többet kell majd védekezni a lepkék, bogarak, atkák és szívókártevők ellen.

Európában a biztonság a fő szempont egy új növényvédő hatóanyag kifejlesztésekor, a hatékonyság csak a második helyen szerepel.

Mind fontosabb az is, hogy kényelmesen és rugalmasan lehessen használni a készítményeket akár virágzásban is, és illeszkedjenek az integrált növényvédelembe. Mindezeket figyelembe véve egyetlen új növényvédő szer hatóanyag kifejlesztése több százezer megvizsgált vegyületet jelenthet.

A Sivanto prime olyan új készítmény, aminek a hatóanyagát természetes eredetű molekulából fejlesztették ki: a kelet-ázsiai, gyógynövényként használt Stemona japonica régóta ismert rovarölő tulajdonságáról is. A Bayer kutatóinak sikerült azonosítani az aktív molekulát és kifejleszteni belőle egy új hatóanyagcsaládot. Az új készítmény előnyös környezeti tulajdonságokkal rendelkezik, az emberre és a beporzókra is kisebb kockázatot jelent, mint az ismert készítmények. Hasznos élő szervezetekre, méhekre nem jelent veszélyt az alkalmazott dózisokban.

A flupiradifuron hatóanyag gyorsan felszívódik és eloszlik a növényben, és érintő hatása is van. Gyorsan utoléri a rejtetten szívogató kártevőket is, aminek különösen a levélsodródást okozó tetveknél van jelentősége. A Sivanto prime olyan segédanyagokkal készült, amelyek jó hidegtűrést, megbízható stabilitást és gyors oldódást tesznek lehetővé. Franciaországban amerikai szőlőkabóca, Németországban az alma levéltetvei elleni hatását vizsgálták: minden eredmény megbízható, a sztenderd hatóanyagokhoz hasonló, vagy esetenként jobb hatékonyságot mutatott.

Hegyi Tamás fejlesztőmérnök mélyebb részletekkel szolgált a Sivano prime-ról.

Hatása azon alapul, hogy a molekula beékelődik a rovarok idegi ingerület-átvivő receptoraiba, és „tartós ingerületet” hoz létre, ami a rendszer hibájához és végül a rovar gyors pusztulásához vezet. Ez a gyors hatás azért is lényeges, mert megelőzhető általa a vírusterjesztés, amiben a levéltetvek jeleskednek.

Hasonló a neonikotinoidok hatása is, de az új molekula nagyon eltérő szerkezetű, ezért a rezisztens rovarokat is elpusztítja.

Az almát több levéltetű károsítja, köztük egy olyan is, amiről sokáig azt hittük zöld alma-levéltetű, de mára kiderült, hogy a zöld almalevéltetű mellett az ellenállóbb spírea-levéltetű is károsít, ami nem érzékeny a foszforsav-észterekre, a piretroidokra, közepesen hat ellene a pirimikarb. A zöld alma-levéltetű pedig gyakran rezisztens a piretroidokkal szemben. A szürke alma-levéltetű soha nem volt könnyű eset, fogalmazott Hegyi Tamás, mert a nyála rendkívül mérgező, szívogatása hajtáspusztuláshoz, csökött növekedésű almákhoz vezet. A besodródott levelek védelmében él, csakúgy, mint a levélpirosító alma-levéltetű. Ezek a kártevők mind leküzdhetők az új készítménnyel, ezért a Bayer technológiai javaslatában akár már a virágzás előtti vagy a virágzásban történő permetezésre is ajánlja a Sivanto-t, a szürke alma-levéltetű ellen.

Nehezen leküzdhető kártevő a körte-levélbolha, amit ugyancsak jól irt a Sivanto. Egy permetezés természetesen nem elég a körte-levélbolha leküzdésére: először envidorral alapozzuk meg a védelmet, aztán virágzáskor használjuk a Sivanto prime-ot, majd a nagyon hatékony és hosszan védelmet nyújtó Moventót.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.