Back to top

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Sikere volt az ide Vesd bele magad! programnak. A kiírt határidő előtt már a le is kellett zárni jelentkezéseket, mert elfogytak a vetőmagok – mondja Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) ügyvezető elnöke. Mi ugyan a jelentkezési kiírásban jeleztük, hogy a készlet végleges, ezért aki biztosan részt szeretne venni a programunkon, annak érdemes minél előbb beküldeni a kitöltött részvételi űrlapját, de mint ahogy az többnyire lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra halasztották a jelentkezést.

Most az utolsó héten szinte megrohamoztak bennünket, majdnem annyian érdeklődtek ebben a pár napban, mint az elmúlt hónapban összesen.

 

De a készlet már elfogyott, és végül ez egy verseny is. Majd jövőre jobban figyelnek az ifjú gazdák. Persze sajnálom azokat, akik lemaradtak, de ennél sokkal jobban örülök annak, hogy ilyen sokan megértették miről is szól ez a program – teszi hozzá Mikula Lajos.  

Mert ez több annál, hogy a kisiskolások ingyen kapnak egy vetőmagcsomagot és elültethetik a magokat.

A szüleik segítségével saját kis veteményesük lehet, amit a gyereknek gondozniuk kell, a termesztésről naplót vezetnek, a növényekről pedig havonta képet kell beküldeniük.

Ez feladat, ezzel munka van, de a gyerekeket lehet motiválni, mert ha tisztességesen csinálják, eredménye is lesz. Finom, ehető eredménye. Ráadásul a legjobb rajzokat, beszámolókat mi fel is tesszük a Facebook oldalunkra, ez is ösztönző lehet a számukra.

A cél az élményszerzés és a szemléletformálás. A kertészkedés eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztaljon a szervezők által is fontosnak ítélt dolgokat. A kertészkedés közben szabad levegőn, mozgást igénylő, kétkezi tevékenységet végez és nem különböző képernyőket néz. Átélheti, hogy a munkájával értéket hoz létre, a fejlődő növények, a szépülő kiskert rögtön megmutatja a munkája eredményét, sikerélményt ad a gyermeknek. S mivel visszatérő feladatról van szó, segíti, hogy erősödjön a gyermekben a kitartás és a felelősség érzet. Nem utolsó sorban a saját előállítású zöldség elfogyasztása segítség lehet abban is, hogy a gyermekek étrendjébe könnyebben beilleszthetőek legyenek a friss zöldségek.

A  tíz éves Dénes levele tökéletesen kifejezi miért is indította el 2011-ben az Agrya ezt a programot – mondja Mikula Lajos.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

A nemzedékváltás nemzeti ügy

A rendelkezésre álló forrásoknak a megújulást és a nemzedékváltást is szolgálnia kell –emelte ki az agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján. Nagy István szerint el kellene érni, hogy minél több fiatal lássa a jövőjét az agráriumban.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Hamarosan kiírják a a Modern falu program pályázatait

Várhatóan két héten belül megjelennek a Modern falu program első pályázatai, és májusig az összeset kiírják - nyilatkozta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.