Back to top

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Sikere volt az ide Vesd bele magad! programnak. A kiírt határidő előtt már a le is kellett zárni jelentkezéseket, mert elfogytak a vetőmagok – mondja Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) ügyvezető elnöke. Mi ugyan a jelentkezési kiírásban jeleztük, hogy a készlet végleges, ezért aki biztosan részt szeretne venni a programunkon, annak érdemes minél előbb beküldeni a kitöltött részvételi űrlapját, de mint ahogy az többnyire lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra halasztották a jelentkezést.

Most az utolsó héten szinte megrohamoztak bennünket, majdnem annyian érdeklődtek ebben a pár napban, mint az elmúlt hónapban összesen.

 

De a készlet már elfogyott, és végül ez egy verseny is. Majd jövőre jobban figyelnek az ifjú gazdák. Persze sajnálom azokat, akik lemaradtak, de ennél sokkal jobban örülök annak, hogy ilyen sokan megértették miről is szól ez a program – teszi hozzá Mikula Lajos.  

Mert ez több annál, hogy a kisiskolások ingyen kapnak egy vetőmagcsomagot és elültethetik a magokat.

A szüleik segítségével saját kis veteményesük lehet, amit a gyereknek gondozniuk kell, a termesztésről naplót vezetnek, a növényekről pedig havonta képet kell beküldeniük.

Ez feladat, ezzel munka van, de a gyerekeket lehet motiválni, mert ha tisztességesen csinálják, eredménye is lesz. Finom, ehető eredménye. Ráadásul a legjobb rajzokat, beszámolókat mi fel is tesszük a Facebook oldalunkra, ez is ösztönző lehet a számukra.

A cél az élményszerzés és a szemléletformálás. A kertészkedés eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztaljon a szervezők által is fontosnak ítélt dolgokat. A kertészkedés közben szabad levegőn, mozgást igénylő, kétkezi tevékenységet végez és nem különböző képernyőket néz. Átélheti, hogy a munkájával értéket hoz létre, a fejlődő növények, a szépülő kiskert rögtön megmutatja a munkája eredményét, sikerélményt ad a gyermeknek. S mivel visszatérő feladatról van szó, segíti, hogy erősödjön a gyermekben a kitartás és a felelősség érzet. Nem utolsó sorban a saját előállítású zöldség elfogyasztása segítség lehet abban is, hogy a gyermekek étrendjébe könnyebben beilleszthetőek legyenek a friss zöldségek.

A  tíz éves Dénes levele tökéletesen kifejezi miért is indította el 2011-ben az Agrya ezt a programot – mondja Mikula Lajos.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.