Back to top

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes. A magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat.

Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac.

A teljes szegmensen belül 2014 óta az egyik legstabilabb piac a mezőgazdasági gépek finanszírozása. 2018 az előzetes várakozások ellenére komoly, 14 százalékos növekedést hozott, így rekordnagyságú, 82 milliárd volt az új finanszírozás. A növekedés a tavalyi év folyamán gyorsult. Az AKI 01-09 havi statisztikái szerint 2018 első kilenc hónapjában 13 százalékos növekedés volt a gépforgalomban. A mezőgazdasági gépek körében a lízing tehát továbbra is tartja erős pozícióit, 40 százalék feletti volt a részesedése. A mezőgazdasági beruházások volumene is bővült 10,6 százalékkal.

„A mezőgazdasági gépek esetében a növekedés dinamikája már csökken, hiszen egy időben húsz százalék felett is volt az éves bővülés, vagyis látható, hogy a piac már kezd telítődni. Ezzel együtt a 14 százalékos éves növekedés a mezőgazdasági gépek lízingpiacán még mindig jelentősnek mondható” - mondta el lapunk kérdésére Nyikos Katalin. A Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette: látható, hogy a mezőgazdasági szereplőknél mind a beruházáshoz szükséges anyagi fedezet, mind pedig a hajlandóság megvan. „Attraktív, csábító, komoly géppark mutatkozott be a közelmúltban az Agromashexpo kiállításán is. A gépekben alkalmazott technológia ráadásul rohamtempóval fejlődik, az új eszközök pedig nagyobb hatékonyságot, jobb termelési potenciált jelentenek. Érthető tehát az érdeklődés.”

Az elnök azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági gépeknél alkalmazott lízingkonstrukció is nagyban hozzájárul a még mindig jelentős növekedéshez.

A gazdák ugyanis az áfa megfizetésével elvihetik a gépeket, vagyis lényegében nem szükséges önerő a konstrukcióhoz. Az egész konstrukcióra jellemző az egyszerűség és átláthatóság, a gyakorlatiasság. Például a törlesztési terv is a mezőgazdaság igényeihez igazodik, hiszen egy évben két alkalommal kell törleszteni. Ráadásul a két részlet sem egyenlő, év közben egy kisebb, ősszel, amikor a termelőknek a bevétele zömmel jelentkezik, pedig egy nagyobb részletet kell fizetni. Mindezek a gyakorlatias részletek biztosítják azt, hogy a lízing évente mintegy 70-80 milliárd forintot helyez ki a mezőgazdaságba.

A jövőről szólva Nyikos Katalin elmondta: várható, hogy a forinterősödés, az NHP Fix révén elérhető olcsó és kiszámítható kamatozású forrás segíthet a további növekedésben.

Azt ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy a mezőgazdasági lízingpiac növekedése kétszámjegyű lehet-e 2019-ben, hiszen a piac részben kezd telítődni, részben pedig már eleve egy nagyon magas bázisról indul az év.

Tény, hogy az elmúlt években kifejezetten jól húzott a mezőgazdasági lízing is a teljes szektoron belül. Az agrárgépek, illetve kertészeti gépek lízingje elsősorban azért növekedett, mert a Növekedési Hitelprogram (NHP) húzta a piacot, főleg 2014-től, amikor a lízingkonstrukciók is elérhetőek lettek a programon belül. Ekkor a korábbi 45 milliárdos éves kihelyezésről mintegy 72 milliárd forintra ugrott az agrárlízing. Ez a jelentős növekedés nem folytatódott, de az akkor elért eredmény megmaradt, és folyamatosan bővülni is tudott. Később némileg lassult a lendület, de sikerként könyvelheti el az ágazat, hogy a kieső NHP keresletet piaci forrással helyettesíteni tudták a finanszírozók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.