Back to top

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes. A magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat.

Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac.

A teljes szegmensen belül 2014 óta az egyik legstabilabb piac a mezőgazdasági gépek finanszírozása. 2018 az előzetes várakozások ellenére komoly, 14 százalékos növekedést hozott, így rekordnagyságú, 82 milliárd volt az új finanszírozás. A növekedés a tavalyi év folyamán gyorsult. Az AKI 01-09 havi statisztikái szerint 2018 első kilenc hónapjában 13 százalékos növekedés volt a gépforgalomban. A mezőgazdasági gépek körében a lízing tehát továbbra is tartja erős pozícióit, 40 százalék feletti volt a részesedése. A mezőgazdasági beruházások volumene is bővült 10,6 százalékkal.

„A mezőgazdasági gépek esetében a növekedés dinamikája már csökken, hiszen egy időben húsz százalék felett is volt az éves bővülés, vagyis látható, hogy a piac már kezd telítődni. Ezzel együtt a 14 százalékos éves növekedés a mezőgazdasági gépek lízingpiacán még mindig jelentősnek mondható” - mondta el lapunk kérdésére Nyikos Katalin. A Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette: látható, hogy a mezőgazdasági szereplőknél mind a beruházáshoz szükséges anyagi fedezet, mind pedig a hajlandóság megvan. „Attraktív, csábító, komoly géppark mutatkozott be a közelmúltban az Agromashexpo kiállításán is. A gépekben alkalmazott technológia ráadásul rohamtempóval fejlődik, az új eszközök pedig nagyobb hatékonyságot, jobb termelési potenciált jelentenek. Érthető tehát az érdeklődés.”

Az elnök azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági gépeknél alkalmazott lízingkonstrukció is nagyban hozzájárul a még mindig jelentős növekedéshez.

A gazdák ugyanis az áfa megfizetésével elvihetik a gépeket, vagyis lényegében nem szükséges önerő a konstrukcióhoz. Az egész konstrukcióra jellemző az egyszerűség és átláthatóság, a gyakorlatiasság. Például a törlesztési terv is a mezőgazdaság igényeihez igazodik, hiszen egy évben két alkalommal kell törleszteni. Ráadásul a két részlet sem egyenlő, év közben egy kisebb, ősszel, amikor a termelőknek a bevétele zömmel jelentkezik, pedig egy nagyobb részletet kell fizetni. Mindezek a gyakorlatias részletek biztosítják azt, hogy a lízing évente mintegy 70-80 milliárd forintot helyez ki a mezőgazdaságba.

A jövőről szólva Nyikos Katalin elmondta: várható, hogy a forinterősödés, az NHP Fix révén elérhető olcsó és kiszámítható kamatozású forrás segíthet a további növekedésben.

Azt ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy a mezőgazdasági lízingpiac növekedése kétszámjegyű lehet-e 2019-ben, hiszen a piac részben kezd telítődni, részben pedig már eleve egy nagyon magas bázisról indul az év.

Tény, hogy az elmúlt években kifejezetten jól húzott a mezőgazdasági lízing is a teljes szektoron belül. Az agrárgépek, illetve kertészeti gépek lízingje elsősorban azért növekedett, mert a Növekedési Hitelprogram (NHP) húzta a piacot, főleg 2014-től, amikor a lízingkonstrukciók is elérhetőek lettek a programon belül. Ekkor a korábbi 45 milliárdos éves kihelyezésről mintegy 72 milliárd forintra ugrott az agrárlízing. Ez a jelentős növekedés nem folytatódott, de az akkor elért eredmény megmaradt, és folyamatosan bővülni is tudott. Később némileg lassult a lendület, de sikerként könyvelheti el az ágazat, hogy a kieső NHP keresletet piaci forrással helyettesíteni tudták a finanszírozók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

A digitalizáció a fejlődés kulcsa

A Közös Agrárpolitika forrásainak megőrzését célzó tárgyalásokon való eredményes fellépést, az osztatlan közös tulajdon körüli problémák felszámolását, az öntözésfejlesztést, valamint a digitalizáció elterjedésének támogatását nevezte a következő év, illetve évek legfontosabb feladatának Farkas Sándor.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.