Back to top

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Zöldség vagy gyümölcs az avokádó?

Semleges íze megtévesztő lehet. Sokan azt gondolják, hogy zöldség. Valójában az avokádó a babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő gyümölcs. Közép-Amerikából származik, ahol már a maják és aztékok is fogyasztották. Ma több helyen is termesztik: Ausztrália, Dél-Afrika, Izrael, Spanyolország, Dél-Amerika és Kalifornia. A spanyol és mexikói konyha egyik alapanyaga.

Krémes és fenséges tápanyagbomba

Az avokádó tele van egészséges tápanyagokkal, könnyen emészthető és sok energiát ad. Gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban, valamint rostokban. Jelentős az ásványi anyag tartalma, de bővelkedik a B-, C-, E-, K- és A-vitaminokban is.

Az avokádó csodás hatásai

Aki rendszeresen fogyaszt avokádót, biztosan érzeni fogja az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs serkenti az agyműködést, védi a szemet és csökkenti a koleszterint. Továbbá, segít a vércukorszint szabályozásában, de rákmegelőző és gyulladáscsökkentős hatása is ismert.

A külsőnkre is pozitív hatással van. Gazdag E-vitaminban és magas az olajtartalma, így garantálja a ragyogó és hidratált bőrt. Az ekcémás elváltozásokat is enyhíti.

Érlelés és tárolás

Az egyetlen bosszantó dolog az avokádóval kapcsolatban, hogy lassan érik és könnyen megromolhat. A boltban – általában – még éretlen, kemény állapotban találjuk. Legalább 2-3 napra van szükség, hogy megpuhuljon. Érdemes többet vásárolni egyszerre, és folyamatosan érlelni.

Az érlelést meggyorsíthatjuk, ha az avokádót gyümölcskosárba helyezzük. Még biztosabb a gyors érés, ha papírzacskóba tesszük egy almával vagy banánnal együtt. A felszabaduló gázok segítik a gyorsabb érést.

Hűtőben nem érdemes tárolni. Felszelés után pedig ajánlatos elfogyasztani, mert gyorsan barnul.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó krémes állaga és semleges íze miatt kiváló turmix alapanyag.

Felszelhetjük pirítós mellé, salátába, vagy rizs köretbe. Pár perc alatt finom avokádókrémet lehet készíteni belőle só, bors, fokhagyma, lime és tetszőleges fűszerek hozzáadásával. A guacamole-nak nevezett szósz nagyon ízletes és egészséges. Mártogathatunk bele felszeletelt zöldségeket, vagy – kalóriadúsabb – tortilla chipset is.

Zsíros, de nem hizlal!

Végezetül oszlassunk el egy tévhitet! Az avokádó jótékony telítetlen zsírokban bővelkedik, ezért sokan azt hiszik, hizlal. Ez nem így van! Sőt!

A fogyásban is segítségünkre lehet. Tele van rosttal, hosszú ideig telítettséget biztosít, és a szénhidrát tartalma is alacsony.
Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.