Back to top

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Zöldség vagy gyümölcs az avokádó?

Semleges íze megtévesztő lehet. Sokan azt gondolják, hogy zöldség. Valójában az avokádó a babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő gyümölcs. Közép-Amerikából származik, ahol már a maják és aztékok is fogyasztották. Ma több helyen is termesztik: Ausztrália, Dél-Afrika, Izrael, Spanyolország, Dél-Amerika és Kalifornia. A spanyol és mexikói konyha egyik alapanyaga.

Krémes és fenséges tápanyagbomba

Az avokádó tele van egészséges tápanyagokkal, könnyen emészthető és sok energiát ad. Gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban, valamint rostokban. Jelentős az ásványi anyag tartalma, de bővelkedik a B-, C-, E-, K- és A-vitaminokban is.

Az avokádó csodás hatásai

Aki rendszeresen fogyaszt avokádót, biztosan érzeni fogja az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs serkenti az agyműködést, védi a szemet és csökkenti a koleszterint. Továbbá, segít a vércukorszint szabályozásában, de rákmegelőző és gyulladáscsökkentős hatása is ismert.

A külsőnkre is pozitív hatással van. Gazdag E-vitaminban és magas az olajtartalma, így garantálja a ragyogó és hidratált bőrt. Az ekcémás elváltozásokat is enyhíti.

Érlelés és tárolás

Az egyetlen bosszantó dolog az avokádóval kapcsolatban, hogy lassan érik és könnyen megromolhat. A boltban – általában – még éretlen, kemény állapotban találjuk. Legalább 2-3 napra van szükség, hogy megpuhuljon. Érdemes többet vásárolni egyszerre, és folyamatosan érlelni.

Az érlelést meggyorsíthatjuk, ha az avokádót gyümölcskosárba helyezzük. Még biztosabb a gyors érés, ha papírzacskóba tesszük egy almával vagy banánnal együtt. A felszabaduló gázok segítik a gyorsabb érést.

Hűtőben nem érdemes tárolni. Felszelés után pedig ajánlatos elfogyasztani, mert gyorsan barnul.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó krémes állaga és semleges íze miatt kiváló turmix alapanyag.

Felszelhetjük pirítós mellé, salátába, vagy rizs köretbe. Pár perc alatt finom avokádókrémet lehet készíteni belőle só, bors, fokhagyma, lime és tetszőleges fűszerek hozzáadásával. A guacamole-nak nevezett szósz nagyon ízletes és egészséges. Mártogathatunk bele felszeletelt zöldségeket, vagy – kalóriadúsabb – tortilla chipset is.

Zsíros, de nem hizlal!

Végezetül oszlassunk el egy tévhitet! Az avokádó jótékony telítetlen zsírokban bővelkedik, ezért sokan azt hiszik, hizlal. Ez nem így van! Sőt!

A fogyásban is segítségünkre lehet. Tele van rosttal, hosszú ideig telítettséget biztosít, és a szénhidrát tartalma is alacsony.
Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.