Back to top

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47%-al kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben, és 74%-al kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.

Annak ellenére, hogy egy tojás kevesebb, mint 70 kcal-át tartalmaz, mégis elsőrangú fehérjeforrás, minden olyan aminosavval és fehérjével ellátja a szervezetet, ami az emberi test növekedéséhez szükséges. Gazdag a protein-, B- és D-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma. A gyermekkor pedig kifejezetten az az életszakasz, amikor a táplálkozásnak a lehető leggazdagabbnak kell lennie, mindezt azonban szükségtelen kalóriák, zsír és cukor nélkül, melyek, mint láthatjuk - különösen a fejlett országokban – elhízáshoz vezethetnek.

A tanulmány megnevezte azokat a speciális tápanyagokat is, melyek támogatják az optimális fejlődést gyerekkorban.

A tojás B-vitamin tartalma a gyerekek energiafelhasználását, D-vitamin tartalma a csontok egészségét és az immunrendszert javítja, a benne lévő kolin a kognitív funkciók, míg a jód az agy fejlődését segíti.

(A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.).

Dr Carrie Ruxton dietetikus szerint a szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy mikor vezessék be gyermekük étrendjébe a tojást. Az elválasztás, a szoptatás abbahagyása gyakran nehéz időszak, sokszor egészen más tanácsot adnak a családtagok a mamának, mint amit az egészségügyi szakemberektől hall, mindeközben gyakran megfeledkeznek a tojásról – mondja.

Pedig ez az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a baba már betöltötte a 6 hónapos kort. Ráadásul a gazdag tápanyagtartalmon túl a tojás könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető és jól tárolható.

Sőt, tanulmányok igazolják, hogy a korai korban megkezdett tojás etetése segíthet elkerülni számos ételallergiát – valószínűleg azért, mert az immunrendszer hozzászokik a különböző fehérjékhez – teszi hozzá dr. Ruxton.

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Nagyobb figyelmet a baromfinak: Baromfi Világnap május 3-án

Május 3-án ünnepli az idén a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont.

A méhcsípések dícsérete

A méhmérggel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Új-Zélandon tojáshiány van, mivel átállnak a szabadtartásra

Az üzletláncok azon küzdenek, hogy a vásárlók egyre növekvő igényeit kielégítsék, miközben az ország tojótyúk állománya csökken.

Végjáték: kijutni a tojásból

Elérkezett a végjáték! A Nébih „Túlélő tojások” című élő streamje a végkifejlethez közeledik, vagyis hamarosan várható a kiscsibék kikelése. A keltetőbe tett nyolc tojásból hét eljutott fejlődésének abba a szakaszába, amikor egy napon belül megkezdi a kikelést. A tojás héjának feltörése, és a tojásból való kijutás folyamata akár 4-5 órán át is eltarthat.

Egy hasznos trükk, amivel meghatározhatjuk a tojás frissességét

Ugrásszerűen megnőtt az indokolatlanul kidobott tojások száma. Fontos tudni, hogy a rájuk nyomtatott szavatossági idő nem azt jelenti, hogy onnantól már nem fogyaszthatóak, csak azt, hogy már nem annyira frissek. Egy nagyon egyszerű teszttel gyorsan kideríthető, meddig ehetőek a tojások.