Back to top

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47%-al kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben, és 74%-al kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.

Annak ellenére, hogy egy tojás kevesebb, mint 70 kcal-át tartalmaz, mégis elsőrangú fehérjeforrás, minden olyan aminosavval és fehérjével ellátja a szervezetet, ami az emberi test növekedéséhez szükséges. Gazdag a protein-, B- és D-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma. A gyermekkor pedig kifejezetten az az életszakasz, amikor a táplálkozásnak a lehető leggazdagabbnak kell lennie, mindezt azonban szükségtelen kalóriák, zsír és cukor nélkül, melyek, mint láthatjuk - különösen a fejlett országokban – elhízáshoz vezethetnek.

A tanulmány megnevezte azokat a speciális tápanyagokat is, melyek támogatják az optimális fejlődést gyerekkorban.

A tojás B-vitamin tartalma a gyerekek energiafelhasználását, D-vitamin tartalma a csontok egészségét és az immunrendszert javítja, a benne lévő kolin a kognitív funkciók, míg a jód az agy fejlődését segíti.

(A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.).

Dr Carrie Ruxton dietetikus szerint a szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy mikor vezessék be gyermekük étrendjébe a tojást. Az elválasztás, a szoptatás abbahagyása gyakran nehéz időszak, sokszor egészen más tanácsot adnak a családtagok a mamának, mint amit az egészségügyi szakemberektől hall, mindeközben gyakran megfeledkeznek a tojásról – mondja.

Pedig ez az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a baba már betöltötte a 6 hónapos kort. Ráadásul a gazdag tápanyagtartalmon túl a tojás könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető és jól tárolható.

Sőt, tanulmányok igazolják, hogy a korai korban megkezdett tojás etetése segíthet elkerülni számos ételallergiát – valószínűleg azért, mert az immunrendszer hozzászokik a különböző fehérjékhez – teszi hozzá dr. Ruxton.

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Rákellenes fehérjéket tartalmazó tojások

Fehérjekészítményeket széles körben használnak a kutatásban és a gyógyászatban, például inzulint és monoklonális antitesteket, mint amilyen a Herceptin és a Humira. A fehérjegyógyszereket nem olcsó elkészíteni, mivel laboratóriumban, kémiai szintézissel nem előállíthatók. Termelésükhöz biológiai rendszerre van szükség.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Változás az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumában

Megjelent az Európai Bizottság 2019/229/EU rendelete, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek a módosítása.