0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47%-al kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben, és 74%-al kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.

Annak ellenére, hogy egy tojás kevesebb, mint 70 kcal-át tartalmaz, mégis elsőrangú fehérjeforrás, minden olyan aminosavval és fehérjével ellátja a szervezetet, ami az emberi test növekedéséhez szükséges. Gazdag a protein-, B- és D-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma. A gyermekkor pedig kifejezetten az az életszakasz, amikor a táplálkozásnak a lehető leggazdagabbnak kell lennie, mindezt azonban szükségtelen kalóriák, zsír és cukor nélkül, melyek, mint láthatjuk – különösen a fejlett országokban – elhízáshoz vezethetnek.

A tanulmány megnevezte azokat a speciális tápanyagokat is, melyek támogatják az optimális fejlődést gyerekkorban.

A tojás B-vitamin tartalma a gyerekek energiafelhasználását, D-vitamin tartalma a csontok egészségét és az immunrendszert javítja, a benne lévő kolin a kognitív funkciók, míg a jód az agy fejlődését segíti.

(A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.).

Dr Carrie Ruxton dietetikus szerint a szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy mikor vezessék be gyermekük étrendjébe a tojást. Az elválasztás, a szoptatás abbahagyása gyakran nehéz időszak, sokszor egészen más tanácsot adnak a családtagok a mamának, mint amit az egészségügyi szakemberektől hall, mindeközben gyakran megfeledkeznek a tojásról – mondja.

Pedig ez az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a baba már betöltötte a 6 hónapos kort. Ráadásul a gazdag tápanyagtartalmon túl a tojás könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető és jól tárolható.

Sőt, tanulmányok igazolják, hogy a korai korban megkezdett tojás etetése segíthet elkerülni számos ételallergiát – valószínűleg azért, mert az immunrendszer hozzászokik a különböző fehérjékhez – teszi hozzá dr. Ruxton.

 

Forrás: Poultry World